Američki Kongres usvojio budžet za dvije godine

Kevin Kramer je rekao da nije pravi trenutak da se glasa o rezoluciji o Armenima (Arhiva)

Senat Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak je usvojio i poslao predsjedniku Donaldu Trumpu na potpis budžet za dvije godine koji predviđa povećanje potrošnje za odbranu i niz drugih domaćih programa, što će značajno povećati državni dug koji brzo raste, prenose agencije.

Glasajući sa 67 glasova „za“ i 28 „protiv“, Senat je zanemario zahtjeve nekih konzervativnih republikanaca koji podržavaju veća izdvajanja za vojsku i smanjenja poreza ali se protive povećanju sredstava za nevojne domaće programe.

Zastupnički dom Kongresa koji kontroliraju demokrate prošle je sedmice usvojio prijedlog zakona o budžetu uz mlaku podršku republikanaca, premda je Trump vršio pritisak na Kongres da ga usvoji.

Budžet se odnosi na period do 30. septembra 2021. i predviđa dodatna izdvajanja za odbranu i nevojne programe u iznosu od 2.750 milijardi dolara. Vojni budžet će s već golemih 716 milijardi dolara ove godine skočiti na 738 milijardi 2020., odnosno na 740,5 milijardi 2021.

Uz to, zakonski limit do kojeg se Ministarstvo finansija može zadužiti bit će suspendiran barem do 31. jula 2021., čime se želi spriječiti mogućnost rasta duga do predsjedničkih izbora u novembru naredne godine.

Značajno povećanje deficita

Zakon „osigurava da se naša savezna Vlada neće približiti nikakvoj dužničkoj krizi u predstojećim sedmicama ili mjesecima“, rekao je vođa senatske većine Mitch McConnell, republikanac, pozivajući da se prijedlog zakona hitno usvoji.

Ako ga Trump potpiše, kako se i očekuje, zakon će značajno povećati budžetski deficit za koji se očekuje da će porasti na 1.000 milijardi dolara na godinu u kratkom roku.

Trump je povećao vojne rashode u svakom budžetu od dolaska u Bijelu kuću 2017. nakon što je prethodnike optužio da su osiromašili vojsku.

No, neki Trumpovi republikanci, koji načelno podržavaju rast vojne potrošnje, kritiziraju njegovu posljedicu – napuhavanje budžetskog deficita kao fiskalno neodgovorno ponašanje.

Prošle sedmice je Zastupnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, podržao Trumpov prijedlog budžeta jer osigurava sredstva za socijalne programe.

Izvor: Agencije