Američki kolumnist: Zaustavite Trumpa prije nego što uništi Ameriku

Donald Trump je desetljećima imao prisne odnose sa saudijskom kraljevskom porodicom (EPA)

Način na koji je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u konzulatu svoje države u Istanbulu američki kolumnist je opisao kao “varvarski, užasan i zapanjujući”, pozivajući republikance da obuzdaju predsjednika Donalda Trumpa prije nego uništi ono što je ostalo od moralnog kredibiliteta Amerike u svijetu.   

Irwin Stoolmacher začuđeno postavlja pitanje: “Zašto Trumpova administracija nije spremna žrtvovati saudijskog princa Mohammeda bin Salmana zbog njegovog organiziranja zločina rasparčavanja novinara?” 

U članku objavljenom u listu The Trentonian koji izlazi u saveznoj državi New Jersey, autor kaže kako se Trumpove izjave da “Sjedinjene Države namjeravaju ostati stalni partner Saudijske Arabije u teškim situacijama” mogu uzeti zdravo za gotovo.

Istina je da su dobri odnosi sa Saudijskom Arabijom, navodi se u članku, u interesu američkih kompanija koje prodaju oružje i vojnu opremu Rijadu, budući da je nestabilnost na Bliskom istoku krajnje negativna za Izrael.  

S tim što Stoolmacher, inače predsjednik Stoolmacher Consulting Group, konsultantske kuće za prikupljanje sredstava i strateško planiranje koja nosi ime njegove porodice, sumnja da postoji još jedan razlog zbog kojeg Trump ne želi govoriti loše o Mohamedu bin Salmanu i zbog čega nije spreman saslušati audio snimke Khashoggijeve smrti.

Veze sa Saudijskom Arabijom

To je isti razlog koji ga spriječava da govori loše i o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ili da prizna rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Taj razlog je novac, i to je jedina stvar kojoj Trump posvećuje veliku pažnju, prema riječima Stoolmachera. 

Autor ide dalje i kaže da predsjednik Trump već godinama ima duboke veze sa kraljevskom palačom u Saudijskoj Arabiji, koja je bila uz njega kada je bio na ivici bankrota.  

Stoolmacher nabraja i finansijske dobiti koje je Trump ostvario zahvaljujući svojim odnosima sa Saudijcima u gotovo 30 godina, uključujući i prodaju luksuzne jahte 1991. saudijskom milijarderu za 20 miliona dolara, što je za trećinu manje nego što ju je platio. Međutim, bio je pred bankrotom i novac mu je bio potreban, navodi se u izvještaju koji je objavio Washington Post.  

Dalje, u 2001. prodao je stan u vrijednosti od 4,5 miliona dolara u Trumpovom tornju saudijskoj vladi, te razne luksuzne apartmane saudijskim državljanima. Na predizbornom skupu u Alabami, Trump je rekao: “Saudijska Arabija… potrošili su 40 miliona, 50 miliona dolara. Moram li ih voljeti? Veoma ih volim.”

Otkako je preuzeo predsjedničku dužnost, Saudijci su potrošili ogromne sume novca na Trumpove nekretnine u New Yorku i Washingtonu, prema riječima Stoolmachera koji tvrdi da je MSL Group Americas, grupa za lobiranje koja radi za saudijsku vladu, potrošila 270 hiljada dolara u hotelu Trump International za smještaj, usluge i parking u periodu od oktobra 2016. do marta 2017., što je samo vrh ledenog brijega.  

Izvještaj agencije Reuters iz prošle godine otkriva da su 63 osobe koje posjeduju ruske pasoše ili ruske adrese kupile imovinu u vrijednosti od 98,4 miliona dolara u zgradama sa Trumpovim zaštitnim znakom u južnoj Floridi. 

Predsjednik Trump je iznova i iznova negirao bilo kakve finansijske odnose sa Saudijskom Arabijom ili Rusijom, a jednom je na Twitteru objavio: “Svaka insinuacija da imam takve veze je još jedna lažna vijest”. 

‘Zaustavite Trumpa’

Međutim, Stoolmacher je to prokomentirao riječima kako su Trumpova neprestana poricanja zapravo “lažne vijesti”. Trump je decenijama imao prisne odnose sa saudijskom kraljevskom porodicom i raznim ruskim oligarsima.  

Prema autoru članka, takvi odnosi bi mogli utjecati na politiku njegove administracije u pogledu Saudijske Arabije i Rusije još od njegovog izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, priznaje da je to teško utvrditi budući da predsjednik Trump svoje poreske prijave nije učinio dostupnim javnosti.

Stoolmacher se ponovo pita: Postoji li izgubljena karika između negiranja Trumpove administracije umiješanosti Rusije u američke izbore i ignoriranja ubistva Jamala Khashoggija? Ako je to tako, onda je riječ o izdaji i mogućoj povredi klauzule Ustava SAD-a koja zabranjuje da osobe na javnim funkcijama primaju sredstava od stranih vlada.

Članak završava zahtjevom upućenim članovima Republikanske stranke u Kongresu da “zaustave Trumpa prije nego što uništi ono što je preostalo od moralnog kredibiliteta Amerike u svijetu”.

“Ako Amerikanci nastave podržavati ubice zbog novca, uništiti ćemo ono što Ameriku čini izuzetnom zemljom i signalizirati ostatku svijeta da Amerika više nema moralnu savjest”, rekao je. 

Izvor: Al Jazeera