Američki kamerman ozdravio od ebole

Mukpo je drugi pacijent koji se u Medicinskom centru Nebraska izliječio od ebole (Reuters)

Američki kamerman Ashoka Mukpo, koji se zarazio virusom ebole dok je radio u Liberiji, izliječen je i danas će napustiti bolnicu, saopćio je Medicinski centar Nebraska, gdje se pacijent liječio.

U saopćenju se navodi da je analiza krvi pokazala da Mukpo više nije zaražen virusom ebole, prenijela je agencija AFP.

“Oporavak od ebole je iskustvo koje vas zaista učini poniznim i zahvalnim”, naveo je Mukpo i dodao: “Mnogo njih nije imalo sreću da ozdravi kao što sam je imao ja. Veoma sam sretan što sam živ.”

On se zarazio virusom ebole dok je za američku kuću NBC News izvještavao iz prijestolnice Liberije, Monrovije.

Samo dan pošto je tamo stigao, stavljen je u karantin pošto su se kod njega pojavili prvi simptomi bolesti, a dovezen je na liječenje u Sjedinjene Američke Države 6. oktobra, prenosi Tanjug.

Mukpo je već drugi pacijent koji se u Medicinskom centru Nebraska izliječio od ebole.

Poboljšanje stanja

Istovremeno je klinički centar NIH u blizini Washingtona saopćio da je poboljšano zdravstveno stanje prve medicinske sestre koja se zarazila ebolom nakon što je bila u kontaktu sa preminulim pacijentom u bolnici u Dallasu, Nine Pham (26).

Ocjena njenog zdravstvenog stanja je povećana sa “osrednjeg” na “dobro”, navodi se na internetskoj stranici kliničkog centra NIH, gde je Nina Pham prebačena na liječenje iz Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dallasu.

Pham je jedna od dvije medicinske sestre koje su se zarazile u bolnici u Dallasu nakon što su njegovale Thomasa Erica Duncana, prve žrtve ebole u SAD-u, koji je preminuo 8. oktobra.

Odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije danas će održati sastanak na kome treba da preispita razmjere epidemije ebole i utvrdi da li su potrebne dodatne mjere, izjavila je glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.

“Ovo je treći put od augusta da se ovaj odbor sastaje da bi procijenio situaciju. Mnogo toga se dogodilo u međuvremenu, bilo je slučajeva ebole u Španiji i SAD-u, dok je u Senegalu i Nigeriji proglašen kraj epidemije”, rekla je Chaib na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Odbor stručnjaka

Dvadeset nezavisnih stručnjaka, koji su 8. augusta proglasili vanrednu zdravstvenu situaciju u svijetu, mogu preporučiti uvođenje restrikcija u putovanjima i trgovini.

Odbor WHO je već preporučio skrining putnika koji napuštaju Gvineju, Liberiju i Sijera Leone.

Od ebole je dosad u zapadnoj Africi ove godine preminulo više od 4.500 ljudi, podstakavši strahove da bi taj virus mogao da se proširi i van granica zemalja najviše pogođenih epidemijom: Liberije, Sijera Leonea i Gvineje.

Izvor: Agencije