Američki izaslanik: Palestinci trebaju biti strpljivi

Trumpovi pomoćnici otkrili su da će plan nuditi rješenja za oslabljenu palestinsku ekonomiju (EPA)

Izaslanik američkog predsjednika za Bliski istok optužio je palestinsko vodstvo da pokušava uništiti izraelsko-palestinski mirovni plan njegovog šefa i prije no što je objavljen, pa ih je pozvao da se strpe i istaknuo da bi bila greška poglasiti ga “mrtvim prije no što je objavljen”.

Jason Greenblatt, glavni autor onoga što je Trump nazvao “sporazumom stoljeća”, odgovorio je na kritike palestinskih dužnosnika o nadolazećim mirovnim prijedlozima za koje Palestinci vjeruju da će biti skloni Izraelu i zadati udarac njihovom cilju uspostavljanja države.

Palestinska samouprava bojkotirala je mirovne pregovore koje vodi SAD, odnosno Trumpov zet Jared Kushner, od 2017. kad je američki predsjednik odlučio preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem i priznao taj grad kao prijestolnicu Izraela, nakon desetljeća američke politike koja to nije činila.

Greenblatt i Kushner vode skupinu koja priprema dugo očekivani plan koji će se objaviti najranije u lipnju. Oni planiraju nastaviti s radom usprkos skepsi stručnjaka da mogu uspjeti tamo gdje desetljeća pregovora nisu postigla napredak. Moguće su i nove odgode, posebice ako se uzme u obzir nestabilnost situacije na Bliskom istoku, što uključuje i nedavne napetosti oko Pojasa Gaze.

“Palestinska samouprava pokušava ubiti plan koji nije vidjela”, rekao je Greenblatt u razgovoru za Reuters.

Al Maliki: Nema tog novca…

“Plan im može pružiti nešto što će im biti uzbudljivo i može transformirati njihovu trenutnu situaciju. Trebaju mirno čekati i čuvati svoje streljivo do objave plana”.

“Kad bilo koja strana proglašava sporazum unaprijed mrtvim i ne prida mu mnogo pažnje i rada je ogromna propuštena prilika”, kazao je izaslanik.

Iako autori plana tvrde da je njegov stvarni sadržaj poznat samo nekolicini upućenih, Trumpovi pomoćnici su otkrili da će se on baviti velikim političkim pitanjima dugotrajnog sukoba poput statusa Jeruzalema, te da će nuditi rješenja za oslabljeno palestinsko gospodarstvo.

Autori su istaknuli da očekuju kritike prijedloga i sa strane Izraela i Palestine.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki je na sastanku u Ujedinjenim narodima na kojem je u četvrtak bio i Greenblatt rekao da se čini da SAD izrađuje plan za palestinsku predaju Izraelu, pa je naglasio da “ne postoji ta svota novaca kojim će to biti prihvatljivo”.

Palestince najviše zabrinjava hoće li plan zadovoljiti njihov glavni zahtjev – onaj o neovisnoj državi na Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu i Pojasu Gaze, odnosno na teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu 1967.

Kushner je odbio reći uključuje li plan rješenje s dvije države, Izraelom i Palestinom, središnji cilj prijašnjih mirovnih inicijativa koji ima veliku međunarodnu podršku.

Izvor: Agencije