Američki i ruski ministri za obnovu dijaloga

Lavrov i Kerry stari su hokejaši i kažu da u diplomaciji, kao i u hokeju – 'često dolazi do sudara'

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov stigli su u Washington na sastanak s visokim američkim dužnosnicima – državnim tajnikom za obranu Chuckom Hegelom i državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

„Nastavak razgovora je važan, unatoč aktualnom rusko-američkom neslaganju oko ‘slučaja Snowden’“, poručili su Hegel i Kerry.

SAD želi izručenje američkog „zviždača“ Edwarda Snowdena koji je otkrio povjerljive podatke Agencije za nacionalnu sigurnost.

Politički odnosi između dvije zemlje su zategnuti, jer je Rusija odlučila dati privremeni azil Snowdenu, no američki političari istaknuli su potrebu za suradnjom sa službenom Moskvom.

Cilj Rusije i SAD u Siriji – isti

John Kerry je poručio kako su i on i njegov ruski kolega Lavrov stari hokejaši, te da u diplomaciji, kao i u toj igri – „često dolazi do sudara“.

„Odnos Rusije i SAD-a ostaje iskren, a ovaj sastanak ostaje važan ponajviše zbog sudara i trenutaka  u kojima se ne slažemo. Važno je za nas da nađemo način za napredak u obrani raketnih štitova, te drugih strateških problema – Afganistana, Irana, Sjeverne Koreje, Sirije“, konstatirao je Kerry.

Još je dodao kako je kriza u Siriji „na vrhu agende“, jer je cilj SAD i Rusije – isti.

„Trebamo početi politički proces i održati konferenciju ‘Ženeva 2’. Podsjećam, za tu konferenciju najvažniji je zadatak da ispunimo ono sa sastanka G8 u Lough Erneu kada su vođe tih zemalja pozvali opoziciju i sirijsku vladu da se bore protiv terorista“, istaknuo je Kerry.

Odnosi SAD i Rusije zategnuti su nakon što je u Moskvi odobren azil Edwardu Snowdenu, pa je i otkazan susret dvojice predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina.

Izvor: Al Jazeera