Američki general: Spremni smo za sukob koji bi Iran mogao izazvati

General Joseph Votel kaže da se provode potrebne aktivnosti za zajedničke patrole s Turskom (EPA)

Komandant Centralne američke komande – CENTCOM, general Joseph Votel, komentirajući sporazum o Manbiju u Siriji između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, kazao je da se Washington i dalje pridržava obaveza iz pomenutog sporazuma.

U obraćanju putem video linka, Votel je u Pentagonu istakao da provođenje sporazuma ide u pravom smjeru, prenosi Anadolija.

“Mislim da smo na pravom putu u vezi s mapom puta o Manbiju. Ako nije u potpunosti, onda je većina YPG-a [Kurdske Jedinice za zaštitu naroda] izvan Manbija”, rekao je komandant CENTCOM-a.

Dodao je da se provode potrebne aktivnosti za zajedničke patrole s Turskom, napominjući da je počela obuka vojnog osoblja koje će učestvovati u patrolama.

Tri koraka za povlačenje YPG-a

Istakao je da su američki vojnici koji će proći obuku već otputovali u Tursku.

“Najbolji indikator naše posvećenosti je 54 nezavisnih patrola koje smo proveli u cilju smanjenja napetosti u regiji”, kazao je Votel.

Turska i Sjedinjene Američke Države dogovorile su u maju ove godine plan od tri koraka za povlačenje YPG-a iz sirijskog grada Manbija.

Na kraju se dotakao i odnosa s Iranom, naglasivši da je SAD spreman za sukob koji bi Teheran mogao izazvati u regiji.

Dodao je da SAD ne izaziva rat s Iranom, napominjući da se protiv nestabilnosti koju Teheran proizvodi u regiji bore diplomatskim i ekonomskim sankcijama.

Izvor: Agencije