Američki general: Sjeverna Koreja ima mali broj nuklearnih bojevih glava

Po mišljenju mnogih, Sjeverna Koreja bi mogla posjedovati više od 70 nuklearnih bojevih glava (Arhiva)

Sjeverna Koreja je razvila “mali broj” nuklearnih oružja, izjavio je danas zamjenik šefa združenog štaba američkih oružanih snaga general John Hyten, negirajući time tvrdnje iz nekih ranijih izvještaja, prema kojima Sjeverna Koreja potencijalno posjeduje desetke nuklearnih bojevih glava, prenosi Tanjug.

Hyten je, međutim, rekao da je i mali broj tih oružja dovoljan da bi predstavljao prijetnju po susjede Sjeverne Koreje ili Sjedinjene Američke Države, i istakao da njihov konkretan broj predstavlja povjerljivu i, na mnogo načina, teško razumljivu informaciju, navodi Jonhap.

Sjeverna Koreja je dosad izvršila šest testiranja nuklearnog naoružanja, a Washington zvanično ne iznosi svoje procjene o tome koliko takvog naoružanja Pjongjang posjeduje.

Možda posjeduje 70 nuklearnih bojevih glava

Po mišljenju mnogih, Sjeverna Koreja bi mogla posjedovati više od 70 nuklearnih bojevih glava, budući da je na razvoju atomskog naoružanja možda počela da radi još početkom 90-tih godina prošlog vijeka, navodi južnokorejska novinska agencija.

Sjeverna Koreja nastavlja razvijati program nuklearnoga oružja, a nekoliko zemalja procjenjuje da je “vjerovatno razvila minijaturne nuklearne uređaje kako bi ih uklopila u svoje balističke rakete”, navodi se u povjerljivom izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom početkom augusta.

Izvještaj nezavisnih stručnjaka koji prate američke sankcije navodi da su zemlje, koje one nisu identificirale, vjerovale da je Sjevernoj Koreji zadnjih šest nuklearnih testova vjerojatno pomoglo u razvoju minijaturnih nuklearnih uređaja.

Privremeni izvještaj

Pjongjang nije proveo nuklearni test od septembra 2017. godine, javila je Hina.

Privremeni izvještaj, u koji je uvid imala agencija Reuters, podnesen je 15-članom američkom Odboru za sankcije Vijeća sigurnosti Sjeverne Koreje.

“Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja svoj nuklearni program, uključujući proizvodnju veoma obogaćenog uranija i izgradnju eksperimentalnih reaktora za laku vodu. Zemlja članica je zaključila da Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja proizvodnju nuklearnog oružja”, navedeno je u izvještaju.

Izvor: Agencije