Američki general: Ne želim ni zamisliti NATO bez Turske

Hodges: 'Turska je i dalje nezamjenjiv saveznik u NATO-u' (Anadolija)

Penzionisani američki general i bivši zapovjednik američkih snaga u Evropi Ben Hodges izjavio je da su za Sjedinjene Američke Države strateški odnosi s Turskom mnogo bitniji od kratkotrajnih odnosa s pojedinim kurdskim grupama na sjeveru Sirije te da ne želi ni zamisliti kakav bi NATO bio bez Turske.

U razgovoru s novinarom Anadolije komentirao je aktuelnu situaciju u Siriji te tursko-američke odnose.

Iznio je kritike na račun administracije SAD-a zbog podrške organizaciji Jedinice narodne zaštite / Radnička partija Kurdistana (YPG / PKK).

“Zbog kratkoročnih, taktičkih interesa odlučili smo podržati ovu organizaciju jer je efikasna u borbi protiv ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]. Posebno je važno što smo to učinili na veliku štetu naših strateških odnosa s Turskom”, rekao je Hodges.

Reagirao je i na izjave nekih američkih političara i stručnjaka koji, kako je rekao, za YPG / PKK koriste izraz “naši kurdski saveznici”.

‘Kurdi nisu naši saveznici’

“YPG je produžena ruka […] PKK-a. Napori da se odvoje nisu bili uvjerljivi”, smatra Hodges.

“Kurdi nisu naši saveznici. Saveznici uključuju obaveze, što znači ne samo emocionalni nego i pravni odnos. Naše su obaveze u pravnom smislu prema Turskoj, koja je naš saveznik u NATO-u od 1952.”

Hodges podvlači da je strateški odnos s Turskom mnogo bitniji za SAD od kratkotrajnih odnosa s pojedinim kurdskim grupama na sjeveru Sirije te dodaje da Washington mora uzeti u obzir sigurnosnu osjetljivost Turske i u tom kontekstu pružiti više podrške toj zemlji.

I pored razlika u stavovima prema nekim pitanjima, Hodges naglašava da je Turska i dalje nezamjenjiv saveznik u NATO-u.

“Veliki sam optimist u tome da važna imena shvataju važnost odnosa između SAD-a i Turske, ali i važnost Turske u NATO-u. Ne želim ni zamisliti kakav bi to bio NATO bez Turske”, rekao je Hodges.

Izvor: Agencije