Oglasi

Američki FBI uhapsio novinarku iranske televizije

Iranski medij objavio je da je Marzieh Hashemi uhapšena u nedjelju po slijetanju na aerodrom u St. Luisu.
Mizrah Hashemi je rođena kao Melanie Franklin, a u SAD je došla da bi posjetila porodicuFacebook

Američka novinarka koja radi za iranski televizijski kanal na engleskom jeziku Press TV uhapšena je u SAD-u iz nepoznatih razloga, objavila je iranska državna medijska kuća.

Mazrieh Hashemi (59) uhapšena je u nedjelju, po dolasku na međunarodni aerodrom u St. Louisu, te ju je Federalni istražni biro - FBI prebacio u pritvorsku jedinicu u Washingtonu.

"Porodica je ne može kontaktirati, a s razgovor s kćerkom dozvoljen joj je tek dva dana nakon hapšenja. Hashemi joj je kazala da su joj stavili lisice, vezali je i da je tretiraju kao kriminalca", tvrdi iranska televizija.

Osuda hapšenja iz Teherana

Nekoliko zatvora u okolini Washingtona gdje se drže zatvorenici negirali su da je Hashemi smještena kod njih, dok zvaničnici FBI-ja nisu bili dostupni za komentar.

Rođena pod imenom Melanie Franklin, Hashemi je u Sjedinjenim Američkim Državama u posjeti porodici.

Iranska televizija navodi da je spriječena da prakticira vjerske obrede i da nosi maramu na glavi, dok su joj za jelo ponudili samo svinjetinu, koja je u islamu, koji je Hashemi prihvatila, zabranjen.

Navodno su krekeri jedino što pojela u protekla dva dana, dok neovisne potvrde o njenom tretmanu u zatvoru još nema.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od SAD-a da odmah pusti Hashemi na slobodu.

"Osuđujemo nelegalno hapšenje Marzieh Hashemi, reporterke i spikerice Press TV-a, i njen nehuman tretman u zatvoru u Washingtonu", rekao je Bahram Qasemi.

Tenzija između Irana i SAD-a

Hapšenje Hashemi izvršeno je u periodu velikih tenzija između Irana i SAD-a.

Tokom posjete Bliskom istoku, američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će SAD udvostručiti napore da pritisne Iran, optužujući ga za destabilizaciju regije.

Pompeo je dodao će "izbaciti i posljednju iransku čizmu" iz Sirije i pozvao zemlje regije da se zajedno suprotstave Teheranu.

Izvor: Al Jazeera i Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.