Američki dužnosnik u posjeti Tajvanu, Kina poslala vojne avione

Ministar zdravstva SAD-a Alex Azar se u ponedjeljak ujutro susreo s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen koju prezire kinesko vodstvo (EPA)

Dužnosnik američke vlade u ponedjeljak je hvalio tajvansku demokratiju i uspjeh otoka u borbi protiv korona virusa na susretu s čelnicom zemlje tokom posjete koju je Kina proglasila prijetnjom miru, objavila je Hina pozivajući se na Reuters i Afp.

Ministar zdravstva Alex Azar je u Taipeiju u trodnevnoj posjeti, najviše rangiranoj posjeti nekog američkog dužnosnika od 1979. kada je Washington umjesto otoka priznao Kinu.

Do posjeta dolazi u trenutku kad odnosi SAD-e i Kine prolaze uspone i padove, a dvije se strane sukobljavaju oko niza pitanja od trgovine, preko vojnih i sigurnosnih pitanja do pandemije korona virusa.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i najavila je da će ga jednog dana pripojiti.

Peking je osudio Azarovu posjetu i pozvao na njegovo otkazivanje.

Ministar zdravstva Alex Azar je u Taipeiju u trodnevnoj posjeti, najviše rangiranoj posjeti nekog američkog dužnosnika od 1979.

Azar se u ponedjeljak ujutro susreo s predsjednicom Tsai Ing-wen koja zagovara priznanje otoka kao suverene države i koju prezire kinesko vodstvo.

“Reakcija Tajvana na COVID-19 bila je među najuspješnijima na svijetu i to je priznanje otvorenoj, transparentnoj, demokratskoj prirodi tajvanskog društva i kulture”, rekao je Azar Tsai.

Tsai je zahvalila na američkoj podršci nastojanju otoka da bude dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Peking blokira ostvarenje tih nastojanja.

“Političke računice nikad ne smiju biti važnije od prava na zdravlje”, kazala je Tsai dodajući da “uvelike žali” zbog  pekinške blokade članstva Tajvana.

Azar je odbacio kritike Kine zbog posjete Tajvanu.

“Poruka američke vlade  koju nosim je ona o potvrdi dubokog partnerstva SAD-a i Tajvana u pogledu sigurnosti, trgovine, zdravstvene skrbi i zajedničkih vrijednosti demokratije, ekonomskih sloboda i slobode”, kazao je novinarima prije susreta s Tsai.

Tajvan je bio vrlo uspješan u obuzdavanju epidemije zbog uspješnog praćenja kontakata te strogih graničnih kontrola te je zabilježio manje od 500 zaraženih i sedam preminulih od COVID-a 19.

Trgovinski ali ne i dužnosnici iz područja sigurnosti

Kritičari optužuju američkog predsjednika Donalda Trumpa da sve glasnije kritizira Kinu kako bi skrenuo pažnju s rastućeg nezadovoljstva američke javnosti njegovom politikom prema epidemiji korona virusa u trenutku dok se bori za reizbor na američkim predsjedničkim izborima.

Najviše oružja Tajvan uvozi iz SAD-a no Washington je historijski bio oprezan u pogledu službenih sastanaka s tom zemljom.

SAD je na Tajvan redovito slao trgovinske predstavnike, a crvenu crtu – slanje američkih dužnosnika iz područja sigurnosti, ne planira prijeći.

Kineska avijacija u ponedjeljak je nakratko prešla crtu sredine Tajvanskog tjesnaca, objavila je tajvanska vlada.

Kina koja je zaprijetila nejasnom odmazdom za posjetu nakratko je poslala borbene zrakoplove J-11 i J-10 na tajvansku stranu tjesnaca oko 9,00 sati neposredno prije susreta Azara i Tsai.

Izvor: Agencije