Američki diplomata u Ukrajini svjedočio protiv Trumpa

Taylor je izjavio kako je sadašnji američki predsjednik bio spreman stopirati vojnu pomoć Ukrajini, ako ukrajinski predsjednik javno ne obznani pokretanje istrage o korupciji u kompaniji Burisma (EPA)

Visokopozicionirani diplomat iz američke ambasade u Ukrajini William Taylor svjedočio je protiv američkog predsjednika, tvrdeći kako mu je rečeno da je Donald Trump uvjetovao slanje vojne pomoći Ukrajini pokretanjem istrage u toj zemlji protiv njegovog najvećeg političkog suparnika Joea Bidena.

U svom svjedočenju Taylor je izjavio kako je sadašnji američki predsjednik bio spreman stopirati vojnu pomoć Ukrajini, ako ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij javno ne obznani pokretanje istrage o korupciji u kompaniji Burisma, u kojoj je članom Upravnog odbora bio Hunter Biden, sin predsjedničkog kandidata, prenosi Hina.

Donald Trump je izrekao nedokazane optužbe na račun Joea Bidena da je u svojstvu američkog potpredsjednika zaustavio istragu o Burismu, kako bi zaštitio svog sina.

Taylor tvrdi kako je o Trumpovom zahtjevu doznao u razgovoru s američkim izaslanikom u Evropskoj uniji Gordonom Sondlandom, glavnog igrača u operaciji koju je vodio Trumpov advokat Rudy Giuliani, što nije bio dio službene američke politike.

Prema Taylorovim navodima Sondland je tvrdio da se Trump ponaša kao poslovni čovjek u odnosima s Ukrajinom i citirao ga je u svojoj izjavi.

‘Potpisivanje čeka’

“Kad poslovni čovjek odluči potpisati ček nekome ko mu nešto duguje, tada poslovni čovjek traži od te osobe otplatu duga prije nego što potpiše ček.”

Iz Bidenovog izbornog štaba su napali aktuelnog predsjednika da se “toliko plaši poraza od Joea Bidena da je prijetio kako će uskratiti vitalnu vojnu pomoć Ukrajini koja se muči odbraniti od ruske agresije, osim ako ukrajinska vlada ne postane njegovim saveznikom u ličnoj kampanji.”

Trumpovi saveznici brane postupke američkog predsjednika tvrdeći da se on zalaže za iskorjenjivanje korupcije u Ukrajini.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham je Taylorovo svjedočenje nazvala “još jednim trostrukim ‘rekla-kazala’ i selektivnim curenjem informacija s politički motiviranog, zatvorenog saslušanja od strane demokrata”.

Nema sumnje da će Taylorovo svjedočenje dodatno potaknuti optužbe demokrata na račun američkog predsjednika, za kojega tvrde da je svoju političku poziciju koristio kako bi povećao svoje izglede za ponovni izbor 2020. godine, a ne za nacionalne interese. Demokrati će zbog toga vrlo vjerovatno zatražiti opoziv predsjednika. No, da bi se to ostvarilo, ruku u Senatu mora dignuti dvije trećine zastupnika, a tamo većinu drže republikanci.

Izvor: Agencije