Američki desničari protiv nauke

Poruka zdravstvenih stručnjaka glasi: 'Bolje biti oprezan sada nego žaliti kasnije' (EPA)

Dr. Anthony Fauci, na čije preporuke za borbu protiv korona virusa mnogi u Americi gledaju kao na zakon, postaje “sumnjivo lice”.

Svjedočeći pred senatskim odborom, upozorio je da bi prerano ekonomsko otvaranje zemlje moglo dovesti do novog širenja zaraze i većeg broja smrtnih slučajeva. Taj je stav na samom svjedočenju izazvao kritike senatora Randa Paula, a kasnije i komentatora Fox Newsa, medijskog saveznika predsjednika Trumpa i američkih konzervativaca.

Fox News sada postavlja pitanje “uzdaju li se Amerikanci previše u mudrost dr. Faucija”.

“Fauci kaže da djeca moraju ostati u kući i da bi veliki broj ljudi mogao umrijeti”, rekao je Tucker Carlson, jedno od vodećih imena Fox Newsa, samo nekoliko sati što je Fauci svjedočio.

“Postavljam vrlo jednostavno pitanje: kako to on zna? Je li Tony Fauci u pravu u vezi sa znanošću?”

Carlson je dodao da je vrlo mnogo dokaza koji govore u prilog popuštanju restrikcija koje su paralizirale ekonomiju.

Istina je sljedeća: Fauci nikad nije izjavio da ne treba početi s otvaranjem; njegova je poruka da bi prerano i nekontrolirano otvaranje moglo dovesti do nove tragedije.

To znači da postupno ekonomsko otvaranje može početi tamo gdje najmanje 14 dana nije zabilježen rast u broju zaraženih i umrlih. Ima tih uvjeta još, poput masovnog testiranja, ali poruka zdravstvenih stručnjaka, ne samo Faucija, glasi: “Bolje biti oprezan sada nego žaliti kasnije”.

To je u suprotnosti sa željama Donalda Trumpa, koji nestrpljivo poziva na što brže otvaranje kako bi ekonomija živnula, ali nikad ne postavlja pitanje koliko će to ljudskih života koštati.

Trumpov stav ne dijeli većina Amerikanaca, koji tiho i strpljivo čekaju bolja vremena. Oni koji se slažu s Trumpom u manjini su, ali vrlo su glasni, izlaze na ulice, često naoružani “do zuba”, tražeći ukidanje pravila i preporuka. Mnogi od njih vjeruju da je korona virus velika laž, da situacija nije tako opasna ili prihvaćaju teorije urote.

Laži Plandemica i društvene mreže

Jedna za drugom internetske kompanije i društvene mreže (YouTube, Facebook, Instagram…) brišu i zabranjuju 26-minutni video u kojem aktivistica i diskreditirana laborantica Judy Mikovits, koja se protivi cijepljenju, promovira lažne i opasne teorije urote o korona virusu.

Taj video, rađen kao dokumentarac, nosi naziv Plandemic, a vidjeli su ga milijuni ljudi, uključujući Facebook grupe koje prosvjeduju protiv preporuka za ostajanje kod kuće. Neutemeljene tvrdnje Mikovits da je virus proizveden u laboratoriju, da se ubrizgava u ljude putem cjepiva protiv gripe te da zaštitne maske za lice mogu izazvati zarazu aktivirale su armiju internetskih skeptika u vezi s opasnošću koju predstavlja pandemija.

Njene su dvije knjige na Amazonu za nekoliko dana postale bestseleri, konzervativni radijski voditelji i deseci podcasta objavljuju audioverziju Plandemica za svoje slušatelje, kontroverzni televizijski kanali pozivaju Mikovits na intervjue, javlja Associated Press, kojem Mikovits nije odgovorila na zahtjev za razgovor.

Nova finansijska pomoć na čekanju?

U međuvremenu, demokrati u Kongresu pripremaju novi plan za stimuliranje ekonomije vrijedan tri milijarde dolara, koji predviđa proširenje pomoći za nezaposlene, više bonova za hranu, povećanje pomoći za male obrte…

Predviđa se da će taj zakon o financijskom poticaju naići na hladan prijem u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, čiji čelnici kažu da bi prvo voljeli vidjeti kakav će učinak imati prvi financijski paket od 2,4 milijarde dolara. Oni strahuju od sve većeg državnog duga.

Demokratska čelnica Nancy Pelosi, koja predsjeda Zastupničkim domom, kaže da obitelji koje najviše pate znaju da glad ne može čekati.

Raste broj slučajeva trovanja dezinficijensima

Drugi mjesec zaredom slučajna trovanja dezinficijensima i izbjeljivačima u porastu su, i to za čak 122 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine za dezinficijense, 77 posto za izbjeljivače i 56 posto za dezinficijense za ruke.

Nije jasno koliko su komentari predsjednika Trumpa da dezinficijensi pomažu u liječenju korona virusa ubrizgavanjem u organizam pridonijeli učestalosti slučajnih trovanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije