Američki cyber-napadi na iranske sisteme odbrane

Nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu, Trump je u tajnosti odobio cyber-napade (EPA)

Sjedinjene Američke Države su ove sedmice izvele kompjuterske napade na iranske sisteme lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, nakon što je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, pišu američki mediji.

Američki predsjednik Donald Trump je u posljednji tren opozvao planirane zračne udare na Iran nakon rušenja tog izviđačkog drona 20. juna. No u tajnosti je ipak odobrio protivudar u obliku cyber napada na iranske odbrambene sustave, pišu Yahoo! News i Washington Post.

Washington Post navodi kako su na udaru jednog od takvih napada bili računari za kontrolu lansiranja projektila i raketa. Yahoo! News piše pak kako je drugi hakerski napad bio protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški moreuz.

Odgovor za napad na tankere

Prema pisanju WP-a, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko sedmica, američki vojni zvaničnici su bili predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom moreuzu. Washington optužuje Iran za te napade, ali Teheran negira bilo kakvu umiješanost.

Američko Ministarstvo odbrane nije na upit AFP-a htjelo ništa komentirati.

Teheran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računarski virus Stuxnet koji je zarazio više hiljada njegovih računala i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija.

Trump je u subotu najavio kako u ponedjeljak uvodi nove „velike“ sankcije Iranu koji je pak upozorio SAD da će svaki, pa i najmanji napad na njegovu teritoriju imati razorne posljedice za njegove interese u regiji.

Izvor: Agencije