Američki borbeni avioni stigli u Litvaniju

F-15 su zamijenili poljske borbene avione koji su nadzirali baltičko nebo tokom protekla četiri mjeseca (EPA)

Sjedinjene Američke Države su rasporedile dodatne borbene avione radi nadzora zračnog prostora baltičkih zemalja, članica NATO-a, dok se Rusija priprema za važne vojne vježbe u regiji, kazao je litvanski ministar odbrane Raimundas Karoblis.

Sedam američkih lovaca F-15 sletjelo je u utorak u vojnu bazu Siauliai, dvije sedmice prije ruskih manevara kodnog imena Zapad-2017 koji će se odvijati u Rusiji i Bjelorusiji i koji brinu Poljsku i susjedne baltičke zemlje.

Operacija zračne policije NATO-a

Lovci F-15 su zamijenili poljske borbene avione koji su nadzirali baltičko nebo tokom protekla četiri mjeseca u okviru operacije zračne policije NATO-a.

Litvanske službe sigurnosti upozorile su da će “scenarij vježbe simulirati oružani sukob s NATO-om”, ali Moskva ističe da će se raditi o “čisto odbrambenim manevrima” koji neće biti usmjereni protiv posebnog neprijatelja.

Po riječima pomoćnika ruskog ministra odbrane Aleksandra Fomina, u vježbi će sudjelovati 12.700 vojnika, ali posmatrači, među kojima Litvanija, ocjenjuju da će se njihov broj popeti na 100.000.

Izvor: Agencije