Američki borbeni avioni bacili 40 tona bombi na irački otok

Istaknuto je da je otok Qanus, usred Tigrisa, važna tranzitna tačka za pripadnike ISIL-a između Iraka i Sirije (EPA)

Američki borbeni avioni bacili su 40 tona laserski navođenih bombi na otok prepun pripadnika organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) u pokrajini Salaheddine na sjeveru Bagdada.

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama saopćila je da su ratni avioni F-15 i F-35 učestvovali u misiji u okviru zajedničke operacije s iračkim snagama. Također su istakli da je otok Qanus, usred Tigrisa, važna tranzitna tačka za pripadnike ISIL-a između Iraka i Sirije.

Navode da su njihove snage bacile ovoliku količinu bombi na spomenuto ostrvo kako bi spriječili pripadnike ISIL-a da se sakriju u gusto rastinje.

Udružene iračke snage pokrenule su ofanzivu na Qanus nedaleko od područja Al Shirqat, 110 kilometara sjeverno od Tikrita, kako bi očistile područje od preostalih boraca ISIL-a, koji otok koriste kao bazu i polaznu tačku.

‘Crna zemlja’

Irački sigurnosni izvor navodi da je “napad, nazvan ‘Crna zemlja’, počeo koncentriranim i intenzivnim bombardiranjem iz aviona koalicije i iračke vojske na položaje i skloništa pripadnika ISIL-a u gustoj vegetaciji koja pokriva to područje”.

Dodaje da su “snage za borbu protiv terorizma došle do otoka brodovima i počele detaljno prečešljavanje područja čija je površina približno 4 km2“. Istakao je da se “napadi i akcije pretresanja nastavljaju sve dok teren ne bude konačno očišćen i dok se ne postave stražarski punktovi kako bi se spriječio povratak ISIL-ovih boraca na to područje”.   

Qanus se ubraja u najopasnija područja na kojima još postoji znatno prisustvo ISIL-ovih boraca.

Irak je 2017. proglasio pobjedu nad grupom ISIL nakon trogodišnjeg rata, ali je ona i dalje imala svoje uspavane ćelije sposobne izvesti bombaške napade i atentate u mnogim gradovima.

Na videosnimku koji je objavila vojska mogle su se vidjeti ogromne eksplozije koje nalikuju na gljivu, a čini se da je prilikom bombardiranja primijenjena tehnika poznata kao “tepih”.

Izvor: Agencije