Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu

Ovo je je najbrži rast američke privrede od 1947. godine, kada je vlada počela prikupljati podatke (Reuters)

Američki bruto domaći proizvod (BDP) premašio je u trećem kvartalu rekordnih 33,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazale su prve procjene Ministarstva trgovine.

To je najbrži rast američke privrede od 1947. godine, kada je vlada počela prikupljati podatke.

Na kvartalnom nivou najveća svjetska privreda porasla je za 7,4 posto, pokazuju prve procjene Ministarstva trgovine.

U periodu od aprila do juna BDP je potonuo rekordnih 31,4 posto na godišnjem nivou, a na devet posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca, jer je vlada naredila kompanijama da prekinu aktivnosti, a građanima da ostanu kod kuće.

Povećanje lične potrošnje

Prve procjene za treći kvartal svjedoče da je privreda u velikoj mjeri nadoknadila ogromne gubitke zabilježene u jeku, prvog vala pandemije korona virusa, piše SeeBiz, prenosi Tanjug.

Skok BDP-a u periodu od jula do septembra odražava, između ostalog, povećanje lične potrošnje na usluge, prije svega zdravstvene zaštite, dostave hrane i smještaja.

Amerikanci su više trošili i na motorna vozila i dijelove, kao i na obuću i odjeću, piše u izvještaju Ministarstva trgovine.

Teško će, ipak, ublažiti ljudsku tragediju izazvanu pandemijom korona virusa, s obzirom da su deseci miliona Amerikanaca i dalje bez posla, a više od 222.000 ljudi umrlo je od posljedica zaraze korona virusom, prenosi Reuters.

Američki BDP i dalje je znatno slabiji nego što je bio prije pandemije a analitičari upozoravaju da napredak posustaje, budući da SAD ponovo bilježi nagli rast broja novozaraženih.

Otkazi se i dalje nastavljaju

Do sada je nadoknađeno tek nešto više od polovine od ukupno 22,2 miliona radnih mjesta izgubljenih u pandemiji, a otkazi se i dalje nastavljaju.

Odvojeni izvještaj Ministarstva rada pokazao je da je tokom prošle sedmice 751.000 građana predalo zahtjev za isplatu naknade za nezaposlene, 40.000 manje nego sedmicu dana ranije.

To je znatno manje nego u martu, kada je zahtjev predalo rekordnih 6,867 miliona građana.

Brojka je ipak veća nego u najtežem razdoblju velike krize od 2007. do 2009. godine, kada je dostigla 665.000.

Najnoviji podaci o BDP-u pomno se prate, s obzirom na to da su posljednji važan privredni pokazatelj pred predsjedničke izbore 3. novembra.

Izvor: Agencije