Američki ambasador: Maligne aktivnosti Rusije

Svjestan sam da je Kosovo osjetljiva tema, poručio je Scott (AP)

Ambasador SAD-a u Srbiji Kyle Scott ocijenio je da se aktivnosti Rusije u regiji mogu nazvati malignim, jer ne doprinose stabilnosti, ali ni realizaciji strateških ciljeva Srbije.

“Jako je bitno da podvučemo da se Rusija ne angažira, kako mi mislimo, na način koji podržava stabilnost u regiji”, rekao je Skot gostujući na Radio Televiziji Vojvodine (RTV), prenosi agencija Beta.

Prema riječima Skota, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hoyt Brian Yee rekao je da postoji zabrinutost o ruskim aktivnostima u regiji koje nisu usmjerene na podržavanje strateškog cilja Srbije integraciji u zapad.

“Kada vidim da se Rusi aktivno angažiraju na podrivanju komšijskih zemalja i koriste za to srpsko tlo ja bih to onda nazvao malignim utjecajem Rusije”, rekao je Skot.

Ambasador je ocijenio i da SAD smatraju da je ruski humanitarni centar u Nišu zapravo centar špijunaže.

“Ako je to humanitarni centar zašto je zaposlenima potreban diplomatski status. Taj status znači da niko ne može izvršiti inspekciju toga šta oni rade, da mogu da budu nedodirljivi”, rekao je Scott i podsjetio da delegacije NATO-a ili misije koje dolaze ili prolaze kroz Srbiju podliježu inspekciji srpskih vlasti.

Učvršćivanje saradnje

Ambasador je dodao da je ipak na Vladi Srbije da donese odluke o odnosu sa Rusijom i kojim prostorijama će dati diplomatski status.

Scott je ocijenio da će posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Washingtonu biti prilika da se učvrsti saradnja, da Vučić opiše svoju viziju gdje želi odvesti zemlju i kako će se osnažiti saradnja sa SAD-om.

Scott je izrazio zabrinutost zbog dijaloga i komentara lidera širom regije, koji se vraćaju na historiju ‘90-ih i ‘40-ih.

Ambasador SAD-a podsjetio je na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom inauguracije da u regiji ne može biti progresa bez mira i stabilnosti, i dodao da SAD to podržava.

Izvor: Agencije