Američki ambasador: Kosovu treba sporazum sa Srbijom

Kosovu je potreban sporazum sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem, ali i odgovorno rukovodstvo, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Philip Kosnett, čestitajući građanima 11 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

U video poruci građanima Kosova, Kosnett kaže kako je “blisko partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova donijelo koristi objema državama” te kako ne sumnja da će to partnerstvo biti nastavljeno i u budućnosti, prenose agencije.

“Kosovo je sada ušlo u drugo desetljeće Deklaracije o nezavisnosti. Sada je odgovornost naroda Kosova da drže svoje lidere odgovornim za korake uspjeha”, naveo je američki diplomata.

Do mira sveobuhvatnim sporazumom

Dodao je kako često čuje da građani Kosova žele mir, pravdu i prosperitet te kako vjeruje da zvanična Priština ne može ignorirati te želje.

“Za postizanje mira potreban je sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznavanjem”, kazao je Kosnett.

“Da bismo to postigli, potrebno je odgovorno vodstvo, uključivanje građana i odlučnost da svi građani budu jednaki, bez obzira na pol, religiju ili pripadnost.”

“Siguran sam da će ljudi na Kosovu biti na pravom putu, a Sjedinjene Američke Države će biti blizu vas”, naveo je američki ambasador u čestitki za Dan nezavisnosti Kosova.

Izvor: Agencije