Američki aerodromi zabilježili milione putnika uoči Dana zahvalnosti

Broj pregledanih putnika svjedoči o 60-postotnom padu u odnosu na isto razdoblje lani (EPA)

Američka uprava za saobraćajnu sigurnost prošlog vikenda pregledala je više od tri miliona putnika u avioprometu uoči praznika Dana zahvalnosti, što je bio i najprometniji vikend nakon sredine marta, a brojni putnici zanemarili su poziv Centara za kontrolu bolesti da ne putuju. 

Centri su krajem prošle sedmice pozvali Amerikance da ne putuju tokom produženog vikenda za praznik kako bi izbjegli širenje pandemije korona virusa koja je na svom vrhuncu širem SAD-a.

Američki avioprijevoznici prošle sedmice su objavili da su zabilježili porast otkazivanja i sporijeg bukiranja zbog povećavanja broja slučajeva COVID-a 19, ali uprkos tome očekuju da će novembar biti bolji za bukiranje od septembra i oktobra, prenosi Hina.

Broj pregledanih putnika svjedoči o 60-postotnom padu u odnosu na isto razdoblje lani.

Avioprijevoznici svakog dana gube milione dolara zbog velikog pada u potražnji, ali neki se prevoznici nadaju porastu putovanja u vrijeme Dana zahvalnosti i zimskih praznika.

Putna potražnja 60 posto manja

U nedjelju je uprava za prometnu sigurnost pregledala nešto više od milion putnika, što je najveći broj dnevno zabilježen još od sredine marta, u subotu blizu tog broja i u petak također nešto više od milion.
To su tri dana kada je zabilježen najveći broj putnika još od 16. marta.

Dužnosnici su u ponedjeljak naveli i da je potražnja u željezničkom putničkom saobraćaju za razdoblje oko Dana zahvalnosti malo porasla u odnosu na prethodnih nekoliko dana te je dosegnula 20 posto potražnje zabilježene lani, ocjenjujući da se radi o poštivanju preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Američki avioprevoznici navode da je putna potražnja oko 60 posto manja nego lani u istom razdoblju, dok je potražnja u međunarodnom prometu pala za oko 70 posto.

Neki dužnosnici smatraju da američke restrikcije koje onemogućuju mnoge neameričke državljane da putuju mogu biti uklonjene ili smanjene uz nova testiranja.

Pomoć za aviokompanije

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su u subotu kako bi testiranje na COVID-a 19 prije i poslije međunarodnog leta moglo smanjiti rizik i “učiniti putovanje sigurnijim smanjujući širenje u avionima, na aerodromima i na destinacijama”.

Prošle sedmice su se izvršni direktori sedam najvećih američkih aviokompanija u pismu kongresnim čelnicima založili za veću pomoć oko isplate plata.

American Airlines i United Airlines prošlog su mjeseca otpustili 32.000 radnika.
Pandemija COVID-19 dovela je do zaustavljanja putovanja početkom godine, prisiljavajući zračne prevoznike da smanje broj operacija i potraže pomoć države.

Izvor: Agencije