Oglasi

Američke snage izvele prvi napad avionima F-35A

Meta napada najmodernijih aviona bili su tuneli ISIL-a u Iraku.
Potvrđene su sve prednosti letjelice koja tokom leta ima znatno bolje performanse od prethodnikaArhiva

Američke zračne snage izvele su napad na mrežu tunela snaga Islamske države Iraka i Levanta u Iraku, a to je prva borbena misija koju su izvela dva borbena aviona nove generacije F-35A.

Pilot američkog bombardera Yosef Morris izjavio je kako su dva aviona F-35A izvela uspješnu operaciju u Iraku i kako su potvrđene sve prednosti letjelice koja tokom leta ima znatno bolje performanse od prethodnika, navela je Anadolija.

"Avion kompanije Lockheed Martin je opremljen savremenom tehnologijom koja nam omogućava instant prikupljanje informacija s borbenog područja i istovremenog dijeljenja informacija s drugim avionima u toj zoni operacije", rekao je Morris, koji je dodao:

"To nas čini mnogo efikasnijim i organiziranijim u zraku".

Američke snage su angažirale avione F-35A u zračnoj bazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a riječ je o avionima koji slove za najsposobnije i najteže uočljive letjelice u zraku.

Jutrošnji napad u Iraku prva je operacije te vrste izvedena avionom F-35A, ali i prva operacija tog aviona nakon što se jedna takva japanska letjelica početkom mjeseca srušila tokom vojne vježbe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.