Američke službe prisluškivale Angelu Merkel

Kancelarka Merkel je telefonirala predsjedniku SAD-a i stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi prisluškivanja (Reuters)

Vlada Njemačke dobila je informacije da su američke obavještajne službe prisluškivale mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, saopćio je njen glasnogovornik Stefan Zaibert.

“Kancelarka je danas telefonirala predsjedniku SAD-a Baracku Obami i jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi i da, ukoliko bi se potvrdilo da je to tačno, to bi bilo potpuno neprihvatljivo”, navodi se u saopćenju Zaiberta, prenio je AFP.

U međuvremenu, Obama je pružio njemačkoj kancelarki da SAD ne nadzire njene komunikacije, ali Bijela kuća nije negirala izvještaje da su američke obavještajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti, javio je AFP.

Obamina uvjeravanja

“Predsjednik je dao uvjeravanja kancelarki da Sjedinjene Države ne prisluškuju njene komunikacije i neće to činiti”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Karni.

Direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Klapper izjavio je u utorak da članci o špijunskim aktivnostima SAD-a u inostranstvu, koje je objavio francuski dnevni list Mond, sadrže netačne informacije koje navode na pogrešne zaključke.

Klapper je istakao da navodi Monda da je Nacionalna agencija za sigurnost tajno prisluškivala i snimila više od 70 miliona “telefonskih poziva francuskih građana” nisu tačni, prenio je AFP.

Izvor: Agencije