Američke sankcije Rusiji zbog mosta na Krimu

Američkim kompanijama zabranjeno je da posluju i s nekoliko ruskih brodogradilišta (EPA)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv ruskih kompanija i banaka koje pomažu izgradnju mosta prema Krimu, koji će povezati taj poluotok s ostatkom Rusije.

Pod nove američke sankcije potpale su “kćeri kompanije” ruskog diva “Gazproma”, te nekoliko velikih brodogradilišta.

Nove sankcije uvedene su protiv ukupno 17 fizičkih i više od 100 pravnih osoba, stoji u dokumentu objavljenom na stranicama Ministarstva financija SAD-a.

“Sama logika procesa sankcija u anglosaksonskom shvaćanju podrazumijeva postupno povećanje pritiska sankcija. U tom smislu, uvođenje novih sankcija je sasvim logično”, navodi Sergej Hestanov, savjetnik za makroekonomiju glavnog direktora brokerske kompanije “Open Broker”.

Odmah poslije najave novih sankcija izvođač radova u izgradnji mosta prema Krimu kompanija “Mostotrest” odgodila je plasman obveznica u vrijednosti od 10 milijardi rubalja (153 milijuna dolara).

Među kompanijama koje su potpale pod sankcije većina su kompanije povezane s “Gazpromom”, uključujući i kompanije koje se bave proizvodnjom plina.

Na popisu su i aktive “Gazproma” koji ne ulaze u osnovnu djelatnost kompanije, poput medijskog holdinga “Gazprom Media”. Zanimljivo je da u taj holding ulazi i radio “Eho Moskve”, koji je opozicija ruskoj vlasti.

Gazprom nije pod sankcijama

Prema podacima Komersanta, pod sankcije nisu potpale trgovinske ili distribucijske strukture “Gazproma” u inozemstvu, kao ni sam “Gazprom”.

Sankcije su uvedene i kompaniji “Mostotrest”, kao i projektantu mosta institutu “Giprostrojmost” iz Sankt Peterburga.

Američkim kompanijama zabranjeno je da posluju s nekoliko brodogradilišta – Centrom za remont brodova “Zvezdočka”, koji se nalazi na sjeveru Rusije u Arhangelskoj regiji, kao i sa krimskim tvornicama “More” i “Zaliv”.

“Nove sankcije neće utjecati na poslovanje Gazproma”, tvrdi Aleksej Miler, predsjednik uprave Holdinga Gazprom.

Zanimljivo je da se na popisu sankcija našao i moskovski otvoreni bazen “Čajka”, koji je 1980. godine bio u sklopu Olimpijskih igara.

Prema podacima Ministarstva financija SAD-a, bazen se nalazi u vlasništvu državne banke “VTB”.

“Ne znam kako će sankcije uticati na rad bazena. Vjerojatno će nam biti zabranjeno da prodajemo ulaznice u dolarima”, cinično je rekao šef VTB-a Andrej Kostin.

Izvor: Agencije