Američke sankcije Pjongjangu zbog ubistva Kimovog polubrata

Kim Jong-nam ubijen je na aerodromu u Kuala Lumpuru 2. februara 2017. godine (AP)

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je sjevernokorejski režim upotrijebio hemijsko oružje, agens VX, kako bi ubio Kim Jong-unovog polubrata Kim Jong-nama na aerodromu u Kuala Lumpuru prošle godine, objavio je State Department. 

Kao rezultat toga, SAD uvodi sankcije zbog upotrebe hemijskog i biološkog oružja protiv Sjeverne Koreje, koje se nadovezuju na postojeće sankcije protiv te zemlje, a koje su vezane uz njen nuklearni i raketni program.

SAD “strogo osuđuje upotrebu hemijskog oružja kako bi se izvelo ubistvo”, rekla je u saopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Kim Jong-nam ubijen je na aerodromu u Kuala Lumpuru 2. februara 2017. godine.

Jedine dvije osumnjičene osobe koje su u zatočeništvu su Siti Aishah (25) i Doan Thi Huong (29), vijetnamskog prijekla, protiv kojih je u Maleziji pokrenut sudski proces.

Još četvero osumnjičenih

Dvije žene osumnjičene su da su visoko toksični hemijski agens VX-on zalile u lice polubrata sjevernokorejskog čelnika, nakon čega je umro.

Obje su prvog dana suđenja u oktobru izjavile da nisu krive.

Tokom suđenja u novembru jedan policijski zvaničnik je izjavio kako se vjeruje da je još četvero osumnjičenih upleteno u ubistvo i da je riječ o četvero Sjevernokoreanaca, koji su taj dan napustili Maleziju.

Snimke sa kamera pokazuju da su se dvije žene susrele s dvojicom muškaraca koji su im dali agens kojim je ubijeni napadnut.

Pjongjang opovrgava bilo kakvu umiješanost u ovo ubistvo. 

Izvor: Agencije