Oglasi

Američke kompanije kriju hiljade milijardi dolara

Oxfam tvrdi da 50 najvećih američkih kompanija na 'offshore' računima drže blizu 1.600 milijardi dolara kako bi izbjegle određene porezne obaveze.
Rastući trgovinski deficit pokazuje da SAD kupuje više roba i usluga od drugih zemalja nego što ih prodajeGetty - Arhiva

Međunarodna humanitarna organizacija Oxfam saopćila je da 50 najvećih američkih kompanija na offshore računima drže blizu 1.600 milijardi dolara kako bi izbjegle određene porezne obaveze.

U izvještaju Oxfama navodi se kako Apple prednjači sa blizu 200 milijardi dolara na offshore računima.

Slijede ga kompanija Pfizer sa 193,6 milijardi i Microsoft sa 124 milijarde dolara na takvim računima, prenosi Anadolija.

Najveći porast

Iz Oxfama također tvrde kako je najveći porast sredstava američkih kompanija na offshore računima zabilježen 2015. godine, kada je na te bankovne račune, nedostupne poreznim institucijama, uplaćeno više od 200 milijardi dolara.

Savjetnik u Oxfamu Robbie Silverman kazao je da je jasno da polaganjem kapitala na offshore račune kompanije izbjegavaju oporezivanje tih sredstava, ali da se to ustalilo kao praksa u cijelom svijetu.

"Na taj način godišnje u SAD-u bude izbjegnuto plaćanje poreza u prosječnom iznosu 135 milijardi dolara", rekao je Silverman.

Izvor: Agencije