Oglasi

Američke firme vratile u SAD 500 milijardi dolara

Repatrijacija je uslijedila nakon novih propisa koji su Vladi omogućili da oporezuje dobit akumuliranu u inostranstvu.
Nedavno je, međutim, došlo do usporavanja tempa povratka novcaEPA - Ilustracija

Američke kompanije su vratile u Sjedinjene Američke Države više od 500 milijardi dolara gotovine iz inostranstva kako bi iskoristile benefite od izmjena poreske regulative, pokazali su objavljeni podaci.

Nedavno je, međutim, došlo do usporavanja tempa povratka novca, prenosi agencija Reuters.

Repatrijacija dolara u periodu juli-septembar 2018. godine je smanjena na 93 milijarde dolara.

To je oko polovine iznosa iz drugog kvartala i manje od jedne trećine od 300 milijardi dolara poslanih u domovinu od januara do marta, pokazuju podaci o bilansu tekućeg računa SAD-a.

Rapidno padajuća trajektorija

"Berićetna" repatrijacija je uslijedila nakon uvođenja novih propisa koji su američkoj Vladi omogućili da oporezuje dobit akumuliranu u inostranstvu, bez obzira na to gdje se novac drži.

Promjena je omogućila snažna nastojanja da se u domovinu vrati makar dio od 3.000 milijardi dolara za koje se vjeruje da ih američke firme imaju u državama poput Irske ili Švicarske, bilo da je riječ o gotovini ili obveznicama.

No, iz investicijske banke JPMorgan navode kako je dotok novca u "rapidno opadajućoj trajektoriji".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.