Američka vojska razmjestila sistem THAAD u Izrael

Odluka o brzom razmještanju THAAD-a u Izrael imala je za cilj demonstraciju posvećenosti SAD-a izraelskoj sigurnosti (Arhiva)

Američka vojska u ponedjeljak je prvi put razmjestila svoj najnapredniji zračni i raketni odbrambeni sistem u Izraelu, saopćili su američki i izraelski vojni zvaničnici.

Raspoređivanje, rađeno od početka mjeseca, trebalo je testirati sposobnost vojske SAD-a da brzo razmjesti takvo oružje širom svijeta, izjavila je glasnogovornica američkog Evropskog zapovjedništva, prenosi Reuters.

Pozivajući se na sigurnosne razloge, ona je odbila reći koliko je vremena trebalo da se sistem THAAD prebaci u Izrael iz baze u Texasu.

Najnapredniji integrirani sistem odbrane

Vojska SAD-a saopćila je da je odluka o brzom razmještanju THAAD-a u Izrael imala za cilj demonstraciju kontinuirane posvećenosti SAD-a izraelskoj regionalnoj sigurnosti.

THAAD je najnapredniji integrirani zračni i raketni sistem odbrane u svijetu i pokazuje da su snage SAD-a agilne i da mogu odgovoriti brzo i nepredvidljivo na bilo koju prijetnju, bilo gdje i bilo kad, navelo je američko Evropsko zapovjedništvo.

U okviru raspoređivanja, američke snage radit će na različitim lokacijama u Evropi, SAD-u i Izraelu u upravljanju sistemom, u bliskoj saradnji s Izraelskim odbrambenim snagama.

Izvor: Agencije