Američka vojska otkazuje sveobuhvatne vojne vježbe s Južnom Korejom

Trenutak u kojem je donesena ova odluka pokrenuo je pitanja o tome ne odustaje li time Trump od važne poluge moći u odnosima s Pjongjangom (EPA)

Pentagon trajno otkazuje sveobuhvatne vojne vježbe s Južnom Korejom, koje su se obično održavale u proljeće, objavili su u petak američki vojni dužnosnici, što je ustupak koji već duže vremena traži Pjongjang, a do čega dolazi samo par dana nakon što je bez sporazuma okončan samit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.  

Trenutak u kojem je donesena ova odluka pokrenuo je pitanja o tome ne odustaje li time Trump od važne poluge moći u odnosima s Pjongjangom, koji je dugo vremena osuđivao ove vježbe kao provokaciju, a pritom ne dobiva ništa zauzvrat, prenosi Hina.

“Zašto pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama kada one koncesiju daju besplatno?”, napisao je bivši visoki dužnosnik Pentagona tokom Obamine administracije Abraham Denmark na Twitteru. On smatra da će zaustavljanje vojnih vježbi imati “snažne implikacije na spremnost” američkih i južnokorejskih vojnih snaga.

Hiljade američkih i južnokorejskih pripadnika oružanih snaga sudjelovalo je jednom godišnje u ovim vježbama koje se održavaju više od jednog desetljeća. Prošle godine ih je, međutim, Trump prekinuo navodeći kao razlog troškove vježbi kao i potrebu da se umanje napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom.

Obuka manjih razmjera

Proljetne vojne vježbe zamijenit će obuka manjih razmjera koja će unatoč svemu osigurati sposobnost američke i južnokorejske vojske da odvrati moguću sjevernokorejsku invaziju, naveli su američki dužnosnici, koji nisu o ovome htjeli govoriti službeno sve dok se i formalno ne objavi otkazivanje vježbi, što se očekuje u subotu.

Trump je u više navrata prigovarao vezano uz sveobuhvatnost vojnih vježbi s Južnom Korejom, navodeći kao razlog njihove troškove, no zagovornici vježbi tvrde da su proljetne vježbe relativno jeftine te da troškovi iznose 14 miliona dolara godišnje. 

Južna Koreja radit će zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Sjevernom Korejom kako bi postigli sporazum o denuklearizaciji, kazao je u petak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, dan nakon što je propao samit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Drugi samit dvojice čelnika, održan u Vijetnamu, prekinut je nakon što nije postignut dogovor kojim bi se ukinule sankcije Sjevernoj Koreji, koja je zauzvrat trebala ukinuti nuklearni program.

Južnokorejski predsjednik je vrlo aktivno sudjelovao u pripremi oba samita doprinoseći tako naporima da se zaustave sukobi na Korejskom poluotoku, pa se prošle godine tri puta sastao sa sjevernokorejskih liderom želeći olakšati njegove pregovore o nuklearnom programu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije