Oglasi

Američka vojska ostaje na granici s Meksikom do kraja januara

Najmanje 5.400 vojnika je raspoređeno na granici s Meksikom u Kaliforniji, Teksasu i Arizoni, po naredbi Donalda Trumpa.
Trenutno odobrenje za raspoređivanje aktivnih vojnika na granici s Meksikom ističe za 10 danaEPA

Američki ministar obrane James Mattis odobrio je zahtjev za produljenjem angažiranja vojnika na granici SAD-a s Meksikom do kraja siječnja, potvrdio je neimenovani američki dužnosnik, a prenosi Reuters.

Američki dužnosnik je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da će potpora graničnoj policiji uključivati popravljanje žičane ograde, medicinsku potporu, angažiranje vojne policije te osiguranje sigurnosti i transporta za granične ophodnje.

Trenutno odobrenje za raspoređivanje aktivnih vojnika na granici s Meksikom istječe 15. prosinca, a produljenje se i očekivalo, konstatira britanska agencija.

Manji broj vojnika

Zahtjev za produljenjem angažmana vojnika za dodatnih 45 dana uputilo je američko Ministarstvo unutarnje sigurnosti.

Najmanje 5.400 vojnika je raspoređeno na granici s Meksikom u Kaliforniji, Teksasu i Arizoni po naredbi predsjednika Donalda Trumpa kao odgovor na karavane migranata koje su se iz Središnje Amerike zaputile prema Sjedinjenim Američkim Državama. 

Prema navodima neimenovanog dužnosnika, broj vojnika trebao bi biti smanjen na 4.000.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.