Američka vojska napravila novi test za covid-19

Ovo bi mogao biti značajan proboj u borbi protiv smrtonosne bolesti (EPA)

Naučnici koji rade za vojsku Sjedinjenih Američkih Država dizajnirali su novi test za covid-19 koji bi potencijalno mogao identificirati nosioce prije nego što postanu zarazni i nastave širiti bolest, piše agencija Tanjug pozivajući se na britanski Guardian.

To bi mogao biti značajan proboj u borbi protiv smrtonosne bolesti, a koordinatori projekta se nadaju da će testiranjem krvi moći otkriti prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije, odnosno prije nego što ljudi pokažu simptome i nekoliko dana prije nego što se smatra da je nosilac sposoban proširiti virus na druge.

To je također približno četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu otkriti prisustvo virusa.

Hitna upotreba

Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Darpa), a koji je imao za cilj brzu dijagnozu bakcila ili trovanja hemikalijama u hemijskom ratovanju.

Istraživanje je brzo preusmjereno kada je izbila pandemija, a očekuje se da će novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u roku od sedmicu dana.

Ukoliko dobije odobrenje FDA, ovaj koncept testiranja popunio bi „dijagnostički jaz“ i potpuno „izmijenio igru“, poboljšavajući efikasnost programa testiranja i praćenja, dok vlade širom svijeta ublažavaju mere, kažu iz Darpa-e.

Izvor: Agencije