Američka vojska: Katarske snage su na prekretnici

Mariam Yousef bit će prvi strana oficirka za vezu koji će predstavljati katarske zračne snage u američkoj vojnoj bazi Redston Arsenal (CENTCOM)

Američka centralna komanda – CENTCOM smatra da nabavka helikoptera Apache predstavlja prekretnicu u ofanzivnim sposobnostima katarskih oružanih snaga.

CENTCOM je na svojoj stranici na Twitteru objavio da je “primopredaja helikoptera Apache prekretnica u kapacitetima jurišnih helikoptera u katarskim oružanim snagama”.

Natporučnica Mariam Yousef bit će prvi strana oficirka za vezu koji će predstavljati katarske zračne snage u američkoj vojnoj bazi Redston Arsenal.

CENTCOM je, zajedno s objavom, na Twitteru priložio fotografiju Mariam Yousef i hashtag na društvenim mrežama pod nazivom #stvarno_partnerstvo, ukazujući na partnerstvo između dvije zemlje, koje je opisano kao strateško.

Apache je glavni jurišni helikopter američke vojske, sposoban za borbeno djelovanje danju, noću te u otežanim vremenskim uslovima, s naglaskom na mogućnost djelovanja helikoptera sa prvih borbenih linija i nepripremljenih površina, s ciljem da uništi, ometa i onesposobi neprijeteljske snage.

Katar prvi dobio sofisticirane helikoptere

Dizajniran je za višestruke borbene zadatke, koristi modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama i veoma brzo reagira u borbama.

U novoj generaciji ovih helikoptera razvijeni su komunikacijski i sistemi noćnog vida, kao i sistemi za određivanje mete.

Katar je sredinom marta dobio prvu seriju najnovijih borbenih aviona Apache, a primopredaja je održana na svečanosti kojoj su prisustvovali dužnosnici iz Katara i Sjedinjenih Američkih Država.

Katar je prva zemlja koja je dobila sofisticirani helikopter Apache 64 ECO, koji se smatra najnovijim modelom ovog jurišnog helikoptera, a jedna od njegovih glavnih komponenti je radar velikog dometa.

Izvor: Al Jazeera