Američka vojna oprema u Poljskoj uoči ruskih vježbi

Više od 1.000 komada američke opreme pristiglo je u luku u Gdanjsku (EPA)

Pošiljka američke vojne opreme stigla je na luku u Baltičkom moru u Poljskoj, dok se Rusija sprema za vojne vježbe u Bjelorusiji.

Američki vojnici razmješteni su širom Poljske ove godine, kao odgovor na povećanu vojnu aktivnost Rusije.

Više od 1.000 komada američke opreme, među kojima se nalaze i tenkovi Abrams, borbena vozila Bradley, samohodne haubice, pristigle su u srijedu u luku u Gdanjsku.

U četvrtak počinju vojne vježbe Zapad-2017 u Bjelorusiji, a hiljade ruskih i bjeloruskih vojnika će učestvovati.

Zabrinutost Zapada

Dužnosnici NATO-a će pomno te “mirno i sa samopouzdanjem” pratiti najveće ruske ratne igre od 2013. godine koje će od 14. do 20. septembra biti održane u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, no mnogi su nervozni zbog onoga što tvrde da vide: testiranje kapaciteta Moskve u ratu protiv Zapada, piše Reuters.

Vojna vježba Zapad-2017 izazvala je nelagodu u nekim zemljama, jer će ruske jedinice i teško naoružanje biti stacionirano u Bjelorusiji, ruskoj saveznici koja graniči s Ukrajinom, ali isto tako s članicama NATO-a – Poljskom, Litvanijom i Latvijom, prenosi agencija Hina.

NATO vjeruje da su vojni manevri, koji službeno počinju u Bjelorusiji, Baltičkom moru, zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, već u toku.

Također tvrdi da su veći nego što je Moskva svojedobno saopćila, navodeći brojku od 13.000 vojnika iz Rusije i Bjelorusije, dok NATO spominje brojku od čak 100.000 vojnika.

Uz vojnike, avione, radare i brodove u Baltiku, NATO vjeruje da će u vojnoj vježbi biti testirani balistički projektili koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

NATO tvrdi da će se na manevrima uvježbavati sukob sa savezom predvođenim SAD-om.

“NATO je smiren i budan”, kazao je generalni sekretar Atlantskog saveza Jens Stoltenberg prošle sedmice tokom posjete Estoniji.

Ruski odgovor

Rusija je, pak, krajem augusta pokušala ublažiti strahove oko vojnih manevara najavljenih za sredinu septembra, poručivši da će se na vojnoj vježbi velikih razmjera uvježbavati isključivo odbrambeni scenarij te da su optužbe da je to priprema za invaziju na Poljsku, Litvaniju ili Ukrajinu lažne.

General Ben Hodges, komandant američke vojske u Evropi, kazao je prošlog mjeseca da su američki saveznici u istočnoj Evropi i Ukrajini zabrinuti da bi ruska vojna vježba mogla poslužiti kao “Trojanski konj”, odnosno da bi vojna oprema dopremljena u Bjelorusiju tamo mogla i ostati.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin kazao je zapadnim vojnim atašeima u Moskvi da Zapad nema razloga za strah, a ocjene da Rusija predstavlja “prijetnju” bilo kome nazvao je “mitovima”.

Izvor: Agencije