Američka vlada podigla tužbu protiv Googlea

Google
Google je prošle godine ostvario prihod od 162 milijarde dolara, više od BDP-a Mađarske (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa i 11 saveznih država podnijeli su u utorak tužbu protiv Googlea, tvrdeći da je koristio dominantnu poziciju na tržištu kako bi suzbio konkurenciju.

Google, čiji je pretraživač toliko sveprisutan da je iz njegovog imena izveden glagol, ostvario je prošle godine prihod od 162 milijarde dolara, veće od vrijednosti mađarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Aktuelna tužba rijedak je primjer saglasnosti kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa i progresivne struje u Demokratskoj stranci.

Tako je demokratska senatorica Elizabeth Warren 10. septembra na Twitteru napisala da želi “brzu, agresivnu akciju”.

Državni tužitelji u svih 11 saveznih država koje su se priključile tužbi su republikanci, prenosi HIna, pozivajući se na Reuters.

Pravni izazovi za kompaniju

U Googleu nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.

Tužba je podignuta uoči američkih predsjedničkih izbora, pa bi se mogla smatrati političkim gestom, ispunjavajući obećanje Trumpa pristalicama da će neke kompanije odgovarati za navodno gušenje konzervativnih glasova.

Google se sa sličnim pravnim izazovima suočio i u inostranstvu.

Tako mu je Evropska unija u 2018. godine “odrezala” 1,7 milijardi dolara kazne, budući da internetskim stranicama nije dopuštao potragu za oglašivačima putem drugih pretraživača.

U 2017. godini “odrezana” mu je kazna od 2,6 milijardi dolara budući da je istiskivao konkurenciju u usluzi upoređivanja cijena na internetu, te dodatnih 4,9 milijardi dolara zbog blokade konkurencije na mobilnom operativnom sistemu Android.

Izvor: Agencije