Američka vakcina bit će registrirana do kraja novembra

Malo je vjerovatno da će se to dogoditi prije kraja novembra, kaže Francis Collins (EPA)

Direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Francis Collins izjavio je da će najvjerovatnije do kraja novembra biti registrirana američka vakcina protiv korona virusa.

“Malo je vjerovatno da će se to dogoditi prije kraja novembra, s obzirom na standarde koji se moraju poštivati. To će biti vakcina koja je testirana po najstrožijim standardima sigurnosti i djelotvornosti”, rekao je on.

Upitan da prokomentira napade američkog predsjednika Donalda Trumpa na direktora Instituta za alergologiju i infektivne bolesti Anthonyja Faucija, Collins je dao podršku kolegi, ističući da je on najpoštovaniji infektolog na svijetu, u kojeg ima veliko povjerenje.

Neuspješno predstavljanje efikasnih mjera

Upozorio je da Sjedinjene Američke Države nikada nisu izašle iz prvog vala virusa, koji je posebno pogodio New York, a kao dokaz za to je naveo činjenicu da se nikada broj oboljelih nije smanjio na nulu, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Kao razlog za to Collins je naveo neuspješno predstavljanje efikasnih javnih zdravstvenih mjera, poput obaveznih nošenja maski, fizičkog distanciranja i pranja ruku te je istakao da se porodice ne bi smjele okupljati za predstojeći Dan zahvalnosti.

Izvor: Agencije