Američka sonda nadlijetala najudaljenije nebesko tijelo

Ultima Thule je tijelo otkriveno 2014. godine i vjeruje se da je dugačko od 19 do 32 kilometra (Reuters)

Sonda „New Horizons“ američke svemirske agencije NASA nadlijetala je prvog dana Nove godine do sada najudaljenije nebesko tijelo koje je čovjek otkrio, potvrdio je naučni direktor misije Alan Stern.

„Do sada nijedna svemirska letjelica nije došla do toliko udaljenog nebeskog tijela”, rekao je Stern u laboratoriji John Hopkins gdje je u 5.30 sati po lokalnom vremenu sonda krenula u nadlijetanje tog tijela.

Sonda se nalazi oko 6,4 milijardi kilometara od Zemlje, prenosi agencija Beta.

Naučnici se nadaju da će sonda omogućiti bolje razumijevanje Sunčevog sistema.

Američka sonda treba da napravi najmanje 900 fotografija tokom nadlijetanja nebeskog tijela na daljini od oko 3.500 kilometara.

Ostatak iz ranog Sunčevog sistema

Malo smrznuto tijelo otkriveno je 2014. godine i nazvano je Ultima Thule, a pretpostavlja se da je dugačko između 19 i 32 kilometra. 

Vjeruje se da je ono ostatak iz ranog Sunčevog sistema koji može pomoći u potrazi za odgovorom kako su se planete formirale.

No, snimanje videa u realnom vremenu je nemoguće, pošto je potrebno preko šest sati da signal sa zemlje dođe do sonde i još isto toliko da se dobije odgovor od nje.

Prije tri i po godine, „New Horizons“ je prošao pored Plutona i ponudio čovječanstvu prvi pogled izbliza na ovaj planet.

Izvor: Agencije