Oglasi

Američka profesorica dobitnica Abelove nagrade

Karen Keskulla Uhlenbeck je postala prva žena koja je dobila jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za dostignuća u matematici.
Fundamentalni rad u geometrijskoj analizi i teoriji mjera, koje su dramatično promijenile matematički okvirTwitter/ Karen Uhlenbeck

Američka profesorica Karen Keskulla Uhlenbeck je postala prva žena koja je dobila Abelovu nagradu, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za dostignuća u matematici.

Norveška akademija nauke objavila je da je Karen Keskulla Uhlenbeck sa Teksaškog univerziteta u Ostinu ovogodišnji dobitnik nagrade, koju mnogi vide kao Nobelovu nagradu za matematiku, prenio je AP.

Nagrada iznosi šest miliona norveških kruna (704.000 dolara), prenosi Tanjug.

'Dramatična promjena okvira'

Žiri je naveo da je rad Uhlenbeck "fundamentalni rad u geometrijskoj analizi i teoriji mjera koje su dramatično promijenile matematički okvir".

Također su je pohvalili kao "snažnog zagovornika rodne ravnopravnosti u nauci i matematici".

Nagrada je prvi put dodijeljena 2003. godine u čast norveškog matematičara iz 19. stoljeća Nielsa Henrika Abela.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.