Američka prijetnja Soleimanijevom nasljedniku za Iran je ‘znak terorizma’

Hook je rekao da će za napade na Amerikance ili interese SAD-a u regiji odgovornim smatrati iranski režim i snage koje djeluju u njegovo ime (EPA)

Prijetnja Sjedinjenih Američkih Država da će ubiti nasljednika iranskog generala Qassema Soleimanija znak je američkog ciljanog terorizma, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi, prenosi Tanjug.

Ranije danas specijalni američki izaslanik za Iran Brian Hook uputio je prijetnju Esmailu Ghaaniju, koji je na dužnost zapovjednika snaga Quds pri iranskoj Revolucionarnoj gardi imenovan umjesto ubijenog Soleimanija.

Hook je za saudijski list Ashraq al-Awsat rekao da je smrt Soleimanija, koji je ubijen u američkom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu, “praznina koju će iranski režim teško ispuniti”, prenosi Anadolija.

“Ako i Esmail Ghaani bude slijedio isti put ubijanja Amerikanaca, zadesit će ga ista sudbina”, rekao je Hook upitan za novog zapovjednika snaga Quds i šta će se dogoditi ako bude išao istim putem kao Soleimani.

Hook je rekao da će za napade na Amerikance ili interese SAD-a u regiji odgovornim smatrati iranski režim i snage koje djeluju u njegovo ime.

Podrška demonstrantima

Upitan za antivladine proteste u Iranu, nazvao je demonstrante hrabrima i poručio da će SAD nastaviti pružati podršku.

Iranski general Qassem Soleimani i zamjenik zapovjednika snaga “Hashd al-Shaabi” Abu Mahdi al-Muhandis ubijeni su u američkom zračnom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu.

Iranska Revolucionarna grada potom je 8. januara izvela napad na američku bazu Ain al-Asad u Iraku.

Poznato je da SAD u Iraku ima devet vojnih baza, a, prema zvaničnim podacima Washingtona, u toj je zemlji 5.200 američkih vojnika.

Znatan broj američkih vojnika u Iraku smješten je u bazi Ain al-Asad, koja je bila meta iranskog napada.

Izvor: Agencije