Američka prerija nestaje

Jedan univerzitet pokušava sačuvati ono što je ostalo od čuvene američke prerije. Kako iz Nebraske izvještava novinar Al Jazeere John Hendren, poljoprivreda i ispaša stoke ugrozili su opstanak mnogih lokalnih biljnih i životinjskih vrsta.

O američkim prerijama su mnogi pisali pjesme i snimali televizijske serije… Ali, ona danas nestaje.

Od kada su sredinom 19. stoljeća bijeli doseljenici stigli u srce američkog kontinenta, manje od jedan posto prvobitne travnate prerije preživjelo je potrebe za hranom i ispašom stoke. 

Nedovoljno dobri ostaci

Dave Wedin sa Univerziteta Nebraske objašnjava: “To su ostaci koji nisu bili dovoljno dobri za poljoprivredu ili druge oblike razvoja.”

Prerija je dom mnogim rijetkim vrstama – ugroženim pticama, cvijeću i leptirima, koji samo ovdje žive.

“Čuvamo grupu organizama koji su nekada dominirali cijelim ovim područjem i koji su gotovo nestali”, objašnjava Wedin.

Prerija u Nebraski sačuvana je zahvaljujući Hladnom ratu, jer graniči s nekadašnjim bunkerima za nuklearno oružje.

“Između redova bunkera postoje prerijske vrste kojih više nema u samoj preriji. Drago mi je što imamo ovaj bivši vojni objekat. On je dobar susjed; pomalo čudan, ali odgovara onome što pokušavamo učiniti”, kaže Wedin.

Ova prerija je sad pod zaštitom Univerziteta u Nebraski.

“Područja poput ove prerije i druga slična preostala područja veoma su bitna za ptice koje žive u travnatim krajevima. Te vrste ptica su, kao grupa, ptice čiji broj najbrže opada u Sjevernoj Americi”, objašnjava John Quinn, ornitolog.

Suša mijenja boju

John Hendren iz Nebraske izvještava: “Dok zbog suše poljoprivredno zemljište Nebraske dobija smeđu boju zahvaljujući dubokom korijenju, prerijska trava ostaje zelena. Stoljećima je ostala netaknuta. Drveni plugovi joj ništa nisu mogli. A zatim je u 19. stoljeću kovač John Deere razvio željezni plug.”

Traktori koji obrađuju tlo Srednjeg zapada i danas nose njegovo ime.

Oruđe koje je pretvorilo središnji prerijski pojas Sjeverne Amerike u žitnicu gotovo je dovelo do nestanka ovog čuvenog krajolika i izumiranja vrsta koje žive u njemu.

Izvor: Al Jazeera