Američka mornarica spasila otete iranske ribare

Iranski čelnici upozorili su SAD da svoje brodove drže izvan Perzijskog zaljeva (EPA)

Samo nekoliko dana nakon što su iranski čelnici upozorili SAD da svoje brodove drže izvan Perzijskog zaljeva, brod američke mornarice, koji je upravo završio s radom u Zaljevu, spasio je iranski ribarski brod kojeg su oteli somalski pirati.

Američka mornarica je u četvrtak u Arapskom moru oslobodila 13 iranskih mornara čiji su brod oteli somalski pirati prije mjesec i po dana i zarobila 15 pirata, saopćio je u petak Pentagon.

Otetom brodu se primakla grupa vojnika na razaraču “USS Kidd”, nakon što je kapetan poslao poziv upomoć, navodi se u saopćenju Pete flote.

Približno 14 tankera s oko 17 miliona barela sirove nafte dnevno prođe kroz Hormuški moreuz.

Operacija se odvijala u vrijeme porasta napetosti između Teherana i Washingtona u prolazu Hormuz, strateškom prolazu za trgovinu naftom, nakon iranskih prijetnji upućenih američkim vojnim brodovima da ne dolaze u Perzijski zaljev jer bi se mogli suočiti s iranskom mornaricom.

“Pirati nisu pružali otpor i brzo su se predali”, navodi se u saopćenju.

Oni su prebačeni na nosač aviona, a iranska posada je nastavila put svojim brodom.

Ratne igre

Iranska mornarica je u utorak završila desetodnevne vježbe u vodama Hormuškog moreuza pod nazivom “Dominacija 90”.


Hormuški moreuz [Getty]

Vježbe su počele 24. decembra i trajale su deset dana, u zoni manevara od oko 2.000 kvadratnih kilometara u međunarodnim vodama – od Hormuškog moreuza do Omanskog zaljeva.

Prema informaciji američke uprave za energetiku, 20 posto svjetske nafte prolazi kroz Hormuški moreuz na ulazu u Perzijski zaljev, što ga čini vrlo važnim punktom.

Približno 14 tankera s oko 17 miliona barela sirove nafte dnevno prođe kroz Hormuški moreuz.

SAD su saopćile da iranska prijetnja o mogućoj blokadi moreuza predstavlja “iracionalno ponašanje”, koje “neće biti tolerirano”.

Napetost između Irana i zapadnih zemalja povećana je nakon novembarskog izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju, u kojem se Iranci sumnjiče da rade na pravljenju atomske bombe, što Iran poriče, ističući da mu je nuklearna tehnologija potrebna za dobijanje električne energije.

Izvor: Agencije