Oglasi

Američka ministrica proučavala granicu Izraela i Egipta

Ranije je objavljeno da će Kirstjen Nielsen primiti operativne informacije o izraelskoj graničnoj infrastrukturi, tehnologiji i sistemima.
Izraelska ograda sa žilet žicom podignuta je u razdoblju od tri godine uz 230 kilometara granice s egipatskom pustinjom SinajEPA

Američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u utorak je proučavala ograđenu izraelsku granicu s Egiptom, kako bi dobila ideje za američku granicu s Meksikom.

Na toj granici bi, prema obećanju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, trebao niknuti zid, prenosi Israel Radio.

Trump je rekao kako Sjedinjene Američke Države trebaju zid na svojoj 3.200 kilometara dugoj granici s Meksikom kako bi se spriječilo da ilegalni migranti i dalje dolaze iz Meksika, države koja bi, prema američkom čelniku, trebala platiti taj projekt i koja je odbacila tu ideju, prenosi Hina.

Trump se divio toj barijeri

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle je godine razljutio Meksiko kada je javno podržao Trumpovu inicijativu i predložio izraelsku granicu s Egiptom, pojačanu tornjevima i senzorima, kao uzor za budući zid.

Trump se divio toj barijeri.

Jedan američki dužnosnik, koji je govorio za Reuters pod uvjetom anonimnosti, potvrdio je posjetu Nielsen izraelsko-egipatskoj granici.

"Shvatila je izazove i prilike koje tamo postoje", istaknuo je dužnosnik.

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti odbilo je to komentirati.

U saopćenju od 8. juna objavilo je kako će ministrica na ovosedmičnom putovanju Izraelom "primiti operativne informacije o izraelskoj graničnoj infrastrukturi, tehnologiji i sistemima".

Do 25 milijardi dolara

Izraelska ograda sa žilet žicom, visoka između pet i osam metara, podignuta je u razdoblju od tri godine uz 230 kilometara granice s egipatskom pustinjom Sinaj.

Koštala je gotovo 380 miliona dolara.

Izrael tvrdi kako je ograda zaustavila priliv afričkih migranata i infiltraciju boraca povezanih s grupom Islamska država Irak i Levant.

Trump je u martu potpisao zakon Kongresa kojom je predviđeno 1,6 milijardi dolara za šest mjeseci rada na zidu, za koji je tražio 25 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.