Oglasi

Američka i britanska ambasada u BiH traže objašnjenje o 'žandarmeriji'

Ambasade su pozdravile odustajanje MUP-a RS od formiranja rezervnog sastava policije, ali traže pojašnjenja.
Međunarodna zajednica protivila se planiranom formiranju rezervnog sastava policije MUP-a RSMUP RS

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pozdravila je odustajanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srske od formira rezervnog sastava policije, ali je od entitetskog ministarstva zatražila dodatno pojašnjenje o promjeni imena Jedinice za podršku u Žandarmerija.

Ambasada SAD-a, koja se oštro se protivila formiranju rezervnog sastava policije bh. entiteta RS, objavila je da je odustajanje od njega „korak u pravom smjeru“, prenijela je agencija Beta.

„Kao što smo i ranije govorili, formiranje rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnih pitanja, poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini“, piše u saopštenju Ambasade, koja je ocijenila da bi rezervne policijske snage „samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja“.

No, u saopštenju su zatražene dodatne informacije od MUP-a RS o tome da će Jedinica za podršku promijeniti naziv u Žandarmerija, koja se definiše kao vojna komponenta za primjenu zakona.

'Šta se podrazumijeva pod žandarmerijom?'

SAD, piše dalje, ulažu milione dolara u policijske jedinice u BiH koje nisu militarizovane, i koje su, prije svega, u službi zaštite gradjana, a „ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet“.

Na odluku entitetske policije reagovao je i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metthew Field. On je na zvaničnom profilu na Twitteru pozdravio odluku MUP-a RS, ali i zatražio objašnjenje „šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod 'žandarmerijom'“.

„Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije - takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod 'žandarmerijom'“, napisao je Filed, te je dodao:

„Svi nivoi trebaju efikasnije sarađivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova, uključujući i one koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.