Oglasi

Američka ekonomija neće dugo biti u padu, ali će oporavak potrajati

Medicinska pitanja su ključna za uspjeh ponovnog američkog ekonomskog otvaranja, kaže šef američkih Federalnih rezervi Jerome Powell.
Neki dijelovi ekonomije mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe vakcina, kaže Powell EPA

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da oštar pad američke ekonomije vjerovatno neće dugo potrajati, ali da će oporavak tražiti vremena, te da su trenutno najvažniji podaci za američku ekonomiju "medicinski podaci" o pandemiji korona virusa, javlja Reuters.

U intervjuu CBS-ovom informativnom programu 60 minuta, Powell se više puta vratio zdravstvenim pitanjima kao centralnim za uspjeh ponovnog američkog ekonomskog otvaranja.

Ujedno, pozvao je Amerikance da pomažu jedni drugima pridržavajući se pravila fizičkog distanciranja, te državne i lokalne vlasti da ukidaju ograničenja na socijalne i ekonomske aktivnosti, prenosi Hina.

Javno je pozvao ljude da peru ruke i nose maske kako bi pomogli oporavku.

Ozbiljna ekonomska devastacija

Oporavak će biti dug put čak i ako budu najbolje prilike za njega, rekao je Powell te dodao da će biti gubitaka posla vjerovatno do juna, te da je za skok potrebno da se "prikupe novci".

Vlada će trebati omogućiti finansijsku pomoć kompanijama i porodicama od tri do šest pa i više mjeseci, a neki dijelovi ekonomije poput turističke industrije i zabave mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe vakcina, naveo je Powell.

Ekonomska devastacija već je ozbiljna. Powell je rekao da bi nezaposlenost mogla doseći 25 posto prije nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi dostići godišnju stopu pada od 20 posto u periodu od aprila do juna.

Taj pad podsjeća na Veliku depresiju 1930-ih, ali takav dugotrajni pad nije vjerovatan, kazao je Powell.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.