Američka ambasadorica: U BiH se vodi kampanja straha

Maureen Cormack uskoro napušta dužnost u Bosni i Hercegovini (Ameri?ka ambasada u Sarajevu)

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ocijenila je da političari u toj zemlji vode predizbornu kampanju šireći laži te sijući strah i mržnju, što smatra izuzetno zabrinjavajućim.

“Vrlo je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao temelj za ovu kampanju. Bez obzira na to je li riječ o proizvodnji oružja ‘za ne daj Bože’ ili o otcjepljenju”, rekla je Cormack u intervjuu za bosanskohercegovačku redakciju Deutsche Wellea, prenosi agencija Hina.

Dodala je da je aktuelna kampanja u Bosni i Hercegovini “suprotna promociji demokratije i demokratskih vrijednosti”.

“Pritom se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utječe na demokratske procese u zemlji”, rekla je Cormack.

Ratnohuškačka kampanja

Izuzetno agresivnu, ratnohuškačku kampanju vode većinski bošnjačke i srpske stranke, a prednjače Srpska demokratska stranka (SDS), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te Demokratska fronta (DF) i Stranka demokratske akcije (SDA).

SDS-ov čelnik Vukota Govedarica nedavno je premijerku Republike Srpske i članicu SNSD-a Željku Cvijanović nazvao ustaškom unukom, a javnost je ponovo šokirao tvrdnjom da želi biti kao osnivač te stranke Radovan Karadžić, koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na 40 godina zatvora za ratne zločine, uključujući genocid.

SNSD Milorada Dodika stalno najavljuje otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a SDA Bakira Izetbegovića prijeti naoružavanjem i novim ratom. Agresivnu, nacionalističku kampanju vodi i DF Željka Komšića, koji Hrvate u Bosni i Hercegovini naziva sljedbenicima udruženog zločinačkog pothvata, te najavljuje podizanje tužbi protiv Hrvatske.

Američka ambasadorica Cormack zbog takve je kampanje pozvala birače da podrže stranke fokusirane na popravljanje standarda života i koje će biti u stanju omogućiti napredak cijele zemlje.

Promijeniti izborni zakon

Upitana o provedbi rezultata izbora planiranih za 7. oktobar, američka ambasadorica, koja je i sama bila uključena u pregovore političkih stranaka o pronalaženju rješenja, rekla je da “sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi”.

“Važno je nakon izbora usredotočiti se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se provedu rezultati izbora na odgovoran i zakonodavan način”, rekla je ambasadorica Cormack.

Po njenom mišljenju, potrebno je promijeniti Izborni zakon Bosne i Hercegovine u skladu s odlukama Ustavnog suda te države i Evropskog suda za ljudska prava. U intervjuu za Deutsche Welle američka ambasadorica ocijenila je i da se politika SAD-a u Bosni i Hercegovini promijenila te da se ne mogu povlačiti veze rješavanja problema između Kosova i Srbije s Republikom Srpskom.

“Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina sastoji se od dva entiteta i oni, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nemaju pravo na otcjepljenje”, rekla je Cormack.

Izvor: Agencije