Američka ambasada: Prisluškivanje i demokratija ne idu jedno s drugim

Povodom navoda člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, koji je na sinoćnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci priznao da prisluškuje opoziciju, oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Iz američke Ambasade su kazali kako ne mogu komentirati navodne radnje političkih lidera.

“Međutim, pravo na privatnost i izražavanje različitih gledišta zakonom je zagarantovano svim građanima u Bosni i Hercegovini, uključujući i političke aktere. Praćenju pojedinaca ili stranaka bez ovlaštenja za posebne istražne mjere nema mjesta u demokratiji i nezakonito je u BiH”, kazali su za Radio Sarajevo.

Podnesene krivične prijave

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja, nakon što je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u srijedu za govornicom priznao da prisluškuje telefonske razgovore predstavnike opozicije.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović također je ranije najavio tužbu protiv lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda zbog njegovog priznanja “da prisluškuje opoziciju”.

“Uputit ćemo tužbu protiv Milorada Dodika i svih onih koji nelegalno prisluškuju narodne poslanike. Ovo je nezabilježen slučaj – prvo javno priznanje visokog funkcionera za prisluškivanje opozicije i nakon Sjeverne Makedonije drugi put u regionu da postoje dokazi i priznanje da vlast prisluškuje opoziciju”, rekao je Šarović, a prenijela Fena.

Iz SDS-a podsjećaju u saopćenju da je Dodik o tome govorio u entitetskom parlamentu.

“To što se dogodilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske je dramatičan pečat jučerašnjeg zasjedanja. Član Predsjedništva BiH je u zvaničnoj instituciji dao priznanje da prisluškuje opoziciju. Čak se javno obratio i ministru unutrašnjih poslova [Draganu Lukaču] po tom pitanju”, rekao je Šarović.

Tužbu je najavio i zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u entitetskom parlamentu Republike Srpske Draško Stanivuković koji je u četvrtak rekao da je kompletirana prijava protiv Dodika, te da bi ona mogla biti predata već u petak.

Tužba će biti podnesena Tužilaštvu Republike Srpske i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, rekao je Stanivuković.

Dodik je u srijedu za govornicom javno priznao da učestvuje u prisluškivanju zastupnika opozicije i da zna šta oni rade, tvrdeći da u tome nema ništa sporno. 

“Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo. Žali se Transparencyju […] Imamo pravo i slušamo vas. Znamo šta radite”, rekao je Dodik optužujući opoziciju da je “nemoćna i sterilna grupacija koja nema talenta za politiku”.

Dodik je potom upitao i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da li su autentični snimci koje mu dostavlja, a potom i “šta tu radi”, odnosno što ne reaguje na ponašanje opozicionih zastupnika Nebojše Vukanovića i Draška Stanivukovića.

“Ne treba ih tući, ali im treba reći. Nosite se dođavola”, kazao je Dodik.

Ukidanje vanrednog stanja

Dodik je kritikovao i entitetskog premijera Radovana Viškovića zbog izjave da je možda bilo nekih pogrešnih poteza vlasti tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog epidemije novog korona virusa.

“Hoću da bude napisano u skupštinskim zapisima da nije bilo nijedne greške za vrijeme vanrednog stanja”, naveo je Dodik, prenijela je agencija Beta.

Narodna skupština Republike Srpske nastavit će danas zasjedanje raspravom o ukidanju vanrednog stanja koje je, zbog pandemije korona virusa, na snazi od početka aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije