Američka administracija ponovno koristi smrtnu kaznu

Smrtna kazna
Internetskom peticijom skupljeno je približno 60.000 potpisa kojim se od guvernera Teksasa traži da pomiluje Reeda (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa zakazalo je smaknuća petorice zatvorenika nakon što je američki državni odvjetnik William Barr najavio da vraću mjeru neiskorištenu gotovo dva desetljeća o vladinoj upotrebi najstrože kazne, javio je Reuters.

“Kongres je ekspresno odobrio smrtnu kaznu kroz zakon koji su podržali predstavnici naroda u oba doma Kongresa te ga je predsjednik potpisao”, priopćio je Barr.

Trenutno smrtnu kaznu u SAD-u odobrava 29 saveznih država, no u posljednjih pet godina provodi ih samo desetak, dok ostale nisu smaknule nikoga u više od deset godina.

Američka vlada nije koristila smrtnu kaznu od 2003. godine.

Trenutno je u SAD-u na smrt osuđeno 62 ljudi, što je dvostruko više nego što ih je bilo 2003. godine.

Svi iskoristili pravo na žalbu

Jedan od pet zatvornika je Daniel Lewis Lee, bijeli rasist koji je osuđen u Arkansasu zbog ubojstva tročlane obitelji, uključujući osmogodišnju djevojčicu.

Među njima je i Lezmond Mitchell, osuđen u Arizoni zbog ubojstva 63-godišnje bake, čija je unuka bila primorana sjediti pored njezinog mrtvog tijela prije no što je i ona ubijena.

Svi ti zatvorenici iskoristili su pravne žalbene mehanizme, objavilo je Ministarstvo pravosuđa i dodalo da će se egzekucije dogoditi u zatvoru Terre Haute u Indiani.

Amnesty International je prošle godine evidentirao 690 smaknuća u 20 država u svijetu, što je pad za 31 posto od godine prije.

Najviše smrtnih izvrši se u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Vijetnamu i Iraku.

Izvor: Agencije