Americi treba pravda više od jedinstva

Joe Biden kaže da može sarađivati s republikancima ako bude izabran za predsjednika 2020. godine (Reuters)

Od izbora 2016. godine, kada je Donald Trump izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, mnogo se priča o polarizaciji američkog društva. Došlo je do eskalacije tenzija, koje su na marginama društva čak dovele do nasilja i smrti. Sve je više pitanja da li će Amerikanci moći ikada živjeti u suživotu. Ovaj problem je ponovo istupio nedavno, kada se predsjednički kandidat i bivši potpredsjednik Joe Biden našao na udaru napada tamnoputih protivnika Kamale Harris, Coryja Bookera i drugih koji su isticali njegovu saradnju s južnjačkim segregacionistima prije više desetljeća kao primjer dvostranačkih odnosa.

Biden je branio svoje ranije odnose i veze s bjelačkim supremacistima, poput senatora Jamesa O Eastlanda iz Mississippija i Hermana E Talmadgea iz Georgije, koji su se protivili davanju ljudskih prava tamnoputim ljudima. On je, također, rekao kako može sarađivati s republikancima ako bude izabran za predsjednika 2020. godine, jer oni “znaju bolje”, i da će se promijeniti kad Trump napusti ured. Kao što je radio kroz svoju karijeru, Biden se predstavlja u predizbornoj kampanji kao umjerena osoba, koja traži sredinu i koja može izgraditi mostove između obje strane političkog spektra.

No, Biden je u krivu. Država neće napredovati udovoljavanjem ekstremistima i ignoriranjem štete koju su nanijeli. Pravda za sve nije predmet pregovora i svaki pokušaj pronalaska sredine znači negiranje hitnost u trenutnoj političkoj krizi. Ne može biti nacionalnog jedinstva ako se osnovna ljudska prava i vladavina prava ne priznaju i ne poštuju širom države. Historijski, takvi pokušaj udovoljavanja onih koji imaju ekstremno nazadne stavove i pronalaska sredine s njima poništavali su napredak ka jednakom i pravednom društvu.

Kompromis će ohrabriti nacionalizam

Tokom 1960-ih lider građanskog pokreta Martin Luther King opisao je umjerene bijelce – ne bjelačke supremaciste – kao “veliki blok spoticanja” crnačkog napretka, “koji je više posvećen ‘redu’ nego ‘pravdi'”, koji “paternistički vjeruje kako može postaviti raspored slobode drugog čovjeka”, koji “živi po mitskom konceptu vremena i koji stalno savjetuje” crne osobe da čekaju “povoljnije vrijeme”. Biden, poput umjerenih bijelaca iz vremena doktora Kinga, stoji na putu napretka s njegovim politikama pomirenja s političkom snagom koja stvara nered u našem demokratskom sistemu, bez milosti uništava građanska prava i slobode i gazi pravdu i osnovno ljudsko dostojanstva.

Danas je trumpovska Republikanska stranka dostavljač politika bjelačkih supremacista, koje žele izbrisati etničke, rasne i vjerske manjine iz građanskog života i iz društva i smatra one koji posegnu radikalnim terorističkim nasiljem “veoma finim ljudima”. Svaki pokušaj kompromisa s njima će samo dodatno ohrabriti nacionalizam. Kako stranka velikom većinom podržava oduzimanje djece od njihovih roditelja i njihovo pritvaranje u užasnim uvjetima, gdje im prijete zlostavljanja i bolesti, nema razumnog puta ka dijalogu s njenim članovima.

Sve dok republikanci pod Trumpom pokušavaju oteti glasačka prava i politički život od ljudi koji nisu bijeli i poduzimaju korake ka kažnjavaju žena koje imaju pobačaje kao ubica i traže doživotni zatvor, pa čak i smrtnu kaznu, za žene koje izražavaju reproduktivne slobode, tu nema sredine niti prostora za kompromis. Sve dok Trumpova administracija negira globalno zatopljenje i traži zaštitu za zagađivačke kompanije, iako se sve brže tope glečeri, a okolini prijeti sve šire razaranje, neprihvatljivo je tražiti kompromis s ovim politikama.

Nadalje, Trump je zaglibio u korupciji, koristi svoje Ministarstvo pravde kako bi paradirao sa svojim nepoštivanjem vladavine prava, štiti sebe i svoje poslušnike od odgovornosti i pozdravlja strano miješanje u naredne izbore, sve dok republikanski Senat blokira sve mjere promocije sigurnosti izbora. Dok se ovo dešava, ne može biti priče o “budućoj saradnji” s republikancima, niti povratka do zamišljene prošle civilnosti.

Uzaludno tetošenje ekstremista

U trenutnom okruženju demokrate ne trebaju razmišljati o tome da li mogu pobijediti Trumpa, već i da li će se s njim moći sučeliti u pravednim, demokratskim izborima 2020. godine. Ako fokusiraju svoju energiju na postizanje kompromisa s Trumpovim kultom, umjesto da se jako i jasno suprotstave bjelačkim supremacistima, nacija neće moći preživjeti Trumpa uopće.

Prije postavljanja pitanja da li svi Amerikanci mogu skupa živjeti u miru, moramo podići pravdu kao nestranačku stvar i tražiti reformu trenutnog političkog sistema koji cvjeta u korupciji i podjelama. Moramo zahtijevati hrabru transformaciju našeg sistema upravljanja, eliminaciju finansijskog utjecaja u politici, obnovu Zakona o glasačkim pravima i promjenu sastava trenutno stranačkog Vrhovnog suda.

Obnova, ako ne i eliminacija, Senata i Kolegija izbornika bila bi brana od jačanja antidemokratskih principa i očuvanja vladavine bjelačke manjine koja je inherentna u Ustavu. Dodatno, SAD se mora suočiti s historijom ropstva, genocida i rasizma i platiti odštete. Samo hrabri stavovi i smione politike će pomoći da se SAD oslobodi od napada ekstremista na njenu vlast i društvo. Bidenov pokušaj tetošenja tih ekstremista neće riješiti probleme države.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera