Ambasadori upozoravaju RS da ne krši ljudska prava

Opozicijske glasove, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste, poput onih koje je organizirao pokret 'Pravda za Davida', ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom (EPA)

Delegacija Europske unije i Ured posebnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini, te veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika (OHR) izrazili su zabrinutost zbog najava izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru u bh. entitetu Republika Srpska.

Nacrtom izmjena i dopuna je predviđena i zatvorska kazna do 60 dana ili novčana od 250 do 750 eura za sve koji neovlaštenim snimanjem ili fotografiranjem ometaju u radu državnog službenika.

“Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, bude li usvojen, negativno bi utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u Republici Srpskoj, posebice slobode izražavanja i slobode okupljanja”, navode Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini.

Uputili su apel vlastima tog entiteta da ponovno razmatraju nacrt izmjena i dopuna kako bi ih uskladili s međunarodnim i EU standardima, te izrazili spremnost da pruže pomoć u vezi s time.

“Politički čelnici u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i europskim standardima. Umjesto toga veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini vide nedavne inicijative i retoriku u Republici Srpskoj kao udaljavanje od tih standarda, usprkos javno proklamiranoj privrženosti Vlade procesu europskih integracija”, navode strani diplomati akreditirani u Sarajevu.

Opozicija, NVO, mediji, mirni protesti nisu sigurnosna prijetnja

Prema njihovim riječima, “sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokracije i ključni su za odgovornost koju trebaju snositi vlasti i čelnici”.

“Oporbene glasove, organizacije građanskog društva, medije i mirne prosvjede, poput onih koje je organizirao pokret ‘Pravda za Davida’, ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzuriraju pojedince, grupe ili medije ili kriminaliziraju slobodno obavljanje službene dužnosti samo podrivaju demokraciju”, navode veleposlanstva i OHR.

Podsjećaju i kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske dostavilo nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobivanja njihove stručne ocjene, pa smatraju da bi “isto trebalo uraditi i s predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru”.

“Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti tih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju, također, izuzetno visoke kazne u slučaju njihovog nepoštivanja. Apeliramo na sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima Europske unije i Ujedinjenih naroda”, poručuju veleposlanici.

MUP Republike Srpske je u međuvremenu odustao od izmjena Zakona o javnom okupljanju, a promijenio je i mišljenje o dopunama Zakona o javnom redu i miru.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno je na konstruktivni dijalog o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, a sve u cilju uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove Nacrta zakona. Cilj je dobiti kvalitetno i dobro rješenje do utvrđivanja prijedloga ovog zakona”, priopćili su iz entitetskog MUP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije