Ambasadori u vinogradu promovirali avione koje nude Hrvatskoj

Francuska Hrvatkoj nudi polovni avion Rafale (EPA)

Ambasadori država koje su Hrvatskoj ponudile svoje borbene avione u srijedu su iskoristili diplomatsku berbu grožđa u Jastrebarskom kako bi naglasili prednost svojih letjelica.

Ministarstvo obrane je početkom septembra primilo ponude za nabavku 12 višenamjenskih borbenih aviona od Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela, prenosi Hina.

Švedska nudi novi Gripen C/D model, SAD novi F-16 blok 70, Francuska polovni Rafale, a Izrael polovni F-16, blok 30.

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst iskoristio je berbu na Plješivici da promovira američku ponudu noseći masku za zaštitu od korona virusa i značku s avionom F-16.

“Mislimo da je to odličan avion, od velike vrijednosti za Hrvatsku, i nadamo se da će proces ići u našu korist”, rekao je on, dodavši kako u Evropi ima više od 1.000 primjeraka tog aviona, pa će Hrvatska postati “dio evropskog kluba”.

Švedskim Gripenima ‘ne treba reklama’

Američki ambasador je u utorak na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje predstavio simulator tog aviona.

Za američku ponudu će vjerovatno lobirati i američki državni sekretar Mike Pompeo, koji u petak stiže u Dubrovnik.

Komentirajući riječi predsjednika države, koji smatra da bi američka ponuda trebala biti prvi izbor, Kohorst je rekao da je Zoran Milanović “vrlo pametan momak”.

Švedska ambasadorica u Hrvatskoj Diana Helen Madunić rekla je da se švedski Gripeni ne moraju reklamirati značkama i maskama, “jer se prodaju sami od sebe”.

“Smatram da Švedska ima dobru ponudu za Hrvatsku, no ne mislim da je ovo prilika za razgovor o tim stvarima”, kazala je Madunić.

Sažet je bio i francuski ambasador u Hrvatskoj Gael Veyssiere, koji je ocijenio da je berba grožđa “dan za izgradnju prijateljstva i suradnje, a ne za razgovor o tehničkim i osjetljivim pitanjima”, poput nabavke aviona.

“Želimo igrati po pravilima. Predstavili smo ponudu Hrvatskoj i vodi se dijalog s hrvatskim vlastima.”

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor naglasio je da je visok kvalitet izraelske tehnologije poznat i da se “prodaj sam od sebe”, pa poručio “neka pobijedi najbolji”.

‘Ovdje je nebo granica, doslovno’

Hrvatska je u prošlom pokušaju nabave prihvatila izraelsku ponudu aviona F-16 Barak, modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih aviona, no početkom 2019. godine nije dobila odobrenje SAD-a.

“Izrael je imao jako dobru ponudu, koju je Hrvatska prihvatila. Obje strane su učinile sve što su mogle da bi se ona provela, no nismo je mogli provesti”, kazao je Mor o prošlom krugu nabavke.

Izraelski ambsador je rekao da “neće biti sretnije osobe od njega” ako Hrvatska izabere izraelsku ponudu, ali ako to neće biti slučaj, naglasio je da dvije države imaju mnoga druga područja za saradnju – u inovacijama, nauci i kibernetici.

“Nebo je granica. Ovdje je doslovno nebo granica”, zaključio je.

Faza evaluacije četiri ponuda trajat će do kraja ove godine.

Izvor: Agencije