Ambasadori: SDA i HDZ krivi za haos u Mostaru

U Mostaru, lokalni izbori nisu održani ni prije četiri godine (Al Jazeera)

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini optužili su Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i Stranku demokratske akcije da se bave izbornim inženjeringom u Mostaru te poručili kako je sramota što nije omogućeno održavanje izbora u tom gradu.

Nakon nedavnog neuspješnog sastanka čelnika vladajućih stranaka u Federaciji BiH sa ambasadoricom SAD-a, Maureen Cormack i njen britanski kolega Edward Ferguson objavili su kako svjedoče još jednoj “jalovoj svađi” koja šteti međunarodnoj reputaciji BiH.

“Iza nas je nekoliko frustrirajućih dana. Na trenutak se činilo da su konačno završeni višemjesečni razgovori o Mehanizmu koordinacije i da će BiH moći početi donositi ključne odluke neophodne kako bi ova zemlja napredovala ka evropskim političkim i društveno-ekonomskim standardima”, navode Cormack i Ferguson u zajedničkom saopćenju.

“Mostar je paradoks – prelijep, a tužan. S jedne strane je njegovo istorijsko, kulturno i arhitektonsko bogatstvo, a s druge strane prizemna politika. Grad koji bi trebalo da bude izvor ponosa za sve građane ove zemlje ustvari nanosi ogromnu štetu reputaciji Bosne i Hercegovine kao moderne, demokratske države. Građani Mostara nisu glasali na izborima 2012. godine, a ozbiljno im prijeti isti scenario i ove godine. Mostar nema funkcionalno Gradsko vijeće već godinama i to se vidi na zapuštenim javnim prostorima, zgradama na kojima su i dalje vidljive ratne štete, firmama koje teško posluju i u izostanku investicija”, dodaju ambasadori.

Kolektivni odmor

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH su na kolektivnom odmoru, a nije izmijenjen Izborni zakon kao što je to naložio Ustavni sud 2010. godine da bi izbori bili mogući.

„To je sramota. Ali mi nećemo stati dok se ne postigne dogovor“, navodi se u saopćenju diplomatskog dvojca.

Da bi se izbori u Mostaru održali, potrebno je da se provede odluka Ustavnog suda. To je zahtjev koji proističe iz Daytonskog sporazuma i zato su dvije ambasade i uključene u taj proces.

“HDZ BiH i SDA su najodgovornije za haos u kojem se Mostar trenutno nalazi. Na HDZ BiH i SDA je primarna odgovornost da pronađu rješenje”, kažu ambasadori.

„Vodili smo brojne razgovore u vezi Mostara u proteklih nekoliko sedmica i uvijek je bilo sasvim jasno da jedna interesna skupina nije spomenuta niti na jednom od tih sastanaka, to su birači, obični građani Mostara. Umjesto toga, uvijek je bilo riječi samo o brojkama, o tome da li ovo ili ono rješenje daje HDZ BiH ili SDA kontrolu nad više ili manje vijećnika. To nije demokratija. To je izborni inžinjering. U većini zemalja birači biraju svoje političare, u Mostaru, političari pokušavaju izabrati svoje birače“ navodi se u saopćenju ambasada.

Ocjenjuje se da sadašnja situacija odgovara političarima na obje strane.

‘Što je dosta, dosta je’

Cormack i Ferguson pozivaju HDZ BiH i SDA da pokažu da njihova često iskazana posvećenost evropskim standardima nije samo prazna priča, te da se konačno dogovore u vezi sa izborima u Mostaru.

“Ono što je Mostaru potrebno su političari koji osjećaju određenu odgovornost prema onima koje tvrde da predstavljaju i sistem koji će omogućiti građanima da ih nagrađuju ili kažnjavaju za njihove uspjehe ili neuspjehe. Zašto se onda ovo već nije desilo? Bićemo u potpunosti iskreni u odgovoru na ovo pitanje. To se nije desilo jer je suština svega moć – suština nisu građani. Sadašnja situacija odgovara političarima na obje strane. Ali, što je dosta, dosta je. Vrijeme je da lideri HDZ BiH i SDA pokažu da njihova često iskazana posvećenost evropskim standardima i vrijednostima nije samo prazna priča. Vrijeme je za političku hrabrost i odgovornost. Vrijeme je da čujemo glasove obespravljenih građana Mostara. Vrijeme je za izbore.”

U utorak je istekao rok od 60 dana koji je Centralna izborna komisija odredila kao krajnji datum za organizaciju izbora u Mostaru 2. oktobra.

Lokalni izbori u tom gradu nisu održani ni prije četiri godine. Od tada nema ni Gradskog vijeća, a da bi se novo uopće i izabralo, mora se provesti presuda Ustavnog suda BiH iz 2011. godine i održati izbori.

Pitanje Mostara je rješavano u Daytonu, prijelazna rješenja nudio je nekadašnji evropski administrator grada Mostara Hans Koschnick, Statut nametnuo Visoki predstavnik i konačno presudio Ustavni Sud BIH.

Izvor: Al Jazeera i agencije