Oglasi

Ambasador: Velika Britanija ne zna za sporazum o podjeli Kosova

Mi smo uložili velike napore i brine me jer se osjećaju tenzije u Prištini, Mitrovici, tenzije koje bi direktno pogodile ljude ovdje, kaže Ruairi O'Conell.
Ruairi O'Connell: Dugo nije bilo promjena u britanskoj vanjskoj politiciEPA

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairi O'Connell izjavio je u čtvrtak da njegova vlada ni on nisu vidjeli sporazum ni prijedlog o mogućoj podjeli Kosova.

On je u razgovoru s građanima sjevernog dijela Mitrovice rekao da dugo nije bilo promjena u britanskoj vanjskoj politici.

"Mi smo uložili velike napore i brine me jer se osjećaju tenzije u Prištini, Mitrovici, tenzije koje bi direktno pogodile ljude ovdje, jer se ne zna da li podjela uključuje Mitrovicu ili ne. Ali, moramo biti otvoreni, ne postoje vjerodostojne informacije, osim tabloidnih pisanja i špekulacija. Ja nisam vidio sporazum, moja vlada nije vidjela sporazum ili prijedlog, što je veoma zabrinjavajuće", kazao je ambasador, prenio je RTK.

Građane sjevernog dijela Mitrovice interesiralo je da li će Velika Britanija promijeniti odnos prema zapadnom Balkanu ukoliko istupi iz Evropske unije, a O'Connell je rekao da je u interesu njegove zemlje da društva na zapadnom Balkanu funkcioniraju.

'Na kraju ćemo i mi patiti'

"Jer, ako se problemi nagomilavaju ovdje, na kraju ćemo i mi patiti, očigledno ne onoliko koliko društva koja žive ovdje, ali mi imamo interes da pomažemo i to se neće promijeniti, bez obzira da li smo u EU ili ne", kazao je britanski diplomata, prenosi Tanjug.

Od ambasadora je zatraženo dodatno objašnjenje zbog čega je britansko Ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo svojim državljanima da, osim u neophodnim slučajevima, ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i Mitrovicu.

"Naš savjet za putovanje je oduvijek bio isti. Ali, zašto su sada neki ljudi podigli prašinu o ovom takozvanom britanskom upozorenju, izgleda mi kao da žele zastrašiti stanovništvo. Naše gledište se nije promijenilo, možete pogledati arhivu saopćenja, oduvijek je savjet bio isti. Zato ponovo pitam - zašto ste od ovoga napravili veliki bauk?", kaže O'Connell.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.