Ambasador Srbije u Podgorici na razgovoru zbog izjava zvaničnika

Ministarstvo je pozvalo ambasadora zbog 'kontinuiranih, negativnih izjava srbijanskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore' (Ambasada Srbije u Crnoj Gori)

Zoran Bingulac, ambasador Srbije u Podgorici, pozvan je u četvrtak na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Ministarstvo je saopćilo da je pozvalo Bingulca “zbog kontinuiranih, negativnih izjava srbijanskih državnih i drugih zvaničnika o unutrašnjim pitanjima Crne Gore, koje su kulminirale izjavom člana Vlade Srbije, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića”.

Državni sekretar Zoran Janković ocijenio je kao “zabrinjavajuće” i “neprimjerene” izjave ministra Popovića te rekao kako očekuje da će se zvanični Beograd “ograditi” od tih izjava, prenosi agencija Beta.

‘Najveći kriminalac u Evropi’

“Teške kvalifikacije iznijete na račun predsjednika Crne Gore [Mila Đukanovića] neprihvatljive su, nijesu na liniji dobrosusjedskih odnosa i ne doprinose ukupnoj saradnji dvije države”, rekao je Janković ambasadoru Srbije u Crnoj Gori.

Kako se dodaje, Janković je “ocijenio neprimjerenom intenzivnu i negativnu kampanju koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji” povodom nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti “ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica Crne Gore”.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, rekao je da je aktuelni predsjednik Crne Gore “najveći kriminalac u Evropi”.

Izvor: Agencije